Business Internaţional

Pretul mediu al unui apartament in Manhattan a depasit pragul de 1,2 milioane de dolari in primul trimestru

Pretul mediu al unui apartament in Manhattan a depasit pragul de 1,2 milioane de dolari in primul trimestru

Bonusurile mari primite de bancherii de pe Wall Street au impulsionat cererea pentru apartamente

10.04.2007, 17:43 108

Pretul mediu al unui apartament in New York a fost intre 1,28 milioane de dolari (958.000 de euro) si 1,36 milioane de dolari (1,01 milioane de euro). Rapoartele emise de catre companiile imobiliare Brown Harris Stevens, Corcoran Group, Halstead Property si Prudential Douglas Elliman indica o usoara crestere a pretului apartamentelor din New York, scrie CNN Money. Aceste preturi s-au apreciat cu 4 pana la 13% in comparatie cu trimestrul patru al lui 2006.
"Primul lucru care trebuie sa-l faca este sa multumeasca Bursei de pe Wall Street", a declarat Tresa Hall, vicepresedinte executiv la Corcoran Group. Bonusurile oferite de bancile de investitii catre sfarsitul anului, de aproximativ 23,9 miliarde de dolari (17,8 miliarde de euro), au oferit o infuzie de lichiditati in sectorul imobiliar.
Valoarea tranzactiilor a crescut semnificativ. Compania Prudential Douglas Elliman a raportat o crestere a vanzarilor de imobile de 42% in comparatie cu trimestrul anterior. Timpul in care o locuinta a stat la vanzare a scazut cu 12%.
"Avand in vedere activitatea mai ridicata, preturile ar fi crescut si mai mult daca nu ar fi fost oferta la fel de bogata", a declarat Jonathan Miller de la Miller Samuel, firma de consultanta in sectorul imobiliar, care a realizat analiza pentru raportul Prudential Douglas Elliman. "Noile constructii apar pe piata pe banda rulanta", a adaugat Miller.
Chiar si cu o innoire continua, oferta de imobile doar a tinut ritmul cu vanzarile, iar conform declaratiilor lui Miller, stocurile de imobile au scazut cu 0,2% in ultimul trimestru.
Piata apartamentelor de lux este una puternica, la fel si cea pentru apartamente de mari dimensiuni. Pretul mediu pentru apartamente cu mai mult de patru dormitoare a fost de 7,9 milioane de dolari (5,9 milioane de euro) conform Brown Harris Stevens.
Potrivit Prudential Douglas Elliman, pretul mediu al unui apartament cu trei dormitoare este de 3,6 milioane dolari (2,69 milioane euro), de peste doua ori mai mult decat unul cu doua dormitoare, care are un pret mediu de 1,5 milioane de dolari (1,1 milioane de euro).
"Exista o cerere foarte ridicata pentru apartamentele mari", a declarat Diane Ramirez, care ocupa functia de presedinte al companiei Halstead. "Iar daca poti uni doua apartamente, este si mai bine", a adaugat ea.
Cererea puternica de pe piata a influentat semnificativ tendintele la nivel national. Preturile locuintelor pe plan national in trimestrul patru s-au depreciat cu 2,7% in comparatie cu anul precedent.
O parte a strategiei de marketing include o viziune pozitiva asupra vietii intr-un oras. In urma cu o generatie, cei din clasa medie si o parte dintre cei cu un stil de viata peste medie, care traiau in New York doreau sa se mute in suburbii.
In prezent, multi dintr acestia revin la oras, impreuna cu atractia pe care o are o metropola pentru absolventii de colegii, artisti si altii care doresc un loc de munca bine platit.
Pe langa acestia, multi oameni din clasa de mijloc din New York au plecat pentru ca doreau o locuinta la un pret acceptabil, intr-o zona sigura, cu scoli bune aproape de casa. Dar in prezent, in suburbiile din apropierea New York-ului preturile nu mai sunt foarte accesibile, potrivit lui Miller.
Problemele de siguranta aproape ca nu mai exista in majoritatea Manhattanului, New York devenind unul dintre cele mai sigure orase din Statele Unite.
Majoritatea acestor familii nu intentioneaza sa paraseasca zona respectiva atunci cand copii lor vor trebui sa plece la scoala. Fara indoiala, multi vor opta pentru scoli private, dar de asemenea sunt multi parinti care isi trimit copiii si la scolile publice, afisand o incredere care lipsea cu desavarsire in urma cu zece ani.
Conditiile din prezent vor facilita cresterile preturilor la locuinte. Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, preconizeaza o crestere a populatiei de pana la 1 milion de locuitori in urmatorii 23 de ani. Crestere care va pune o presiune semnificativa asupra sistemului imobiliar din New York.
Greg Heym, economist la Halstead Property, sustine ideea ca baza unei piete imobiliare puternice in Manhattan nu este sustinuta numai de catre o piata bursiera puternica. "Au fost cativa ani la inceputul acestui deceniu cand bursa de pe Wall Street avansa incet, pe cand piata imobiliara inregistra cresteri puternice", a declarat Heym.
Asadar, chiar daca pietele financiare nu avanseaza foarte puternic, acest lucru nu va determina o incetinire si pe cea imobiliara, conform lui Greg Heym.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO