Business Internaţional

Pretul petrolului a depasit pragul de 105 dolari pe baril

07.03.2008, 17:53 15

Pretul petrolului a atins o valoare peste 105 dolari (68,4 euro) pe baril pentru prima data in istorie, dupa ce guvernul american a anuntat o scadere a rezervelor de petrol brut, iar dolarul a coborat la un nou minim in fata monedei unice, scrie presa internationala.
Pretul petrolului cu livrare in aprilie a atins, pe Bursa de Marfuri din New York, 105,97 dolari pe baril, depasind recordul de 102,59 dolari (66,96 euro) pe baril stabilit saptamana trecuta dupa ce Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a anuntat decizia de a nu majora nivelul productiei. Pretul petrolului Brent a urcat cu 1,31 dolari pe baril, pana la 102,91 dolari.
Cei treisprezece membri ai OPEC, organizatia care furnizeaza peste 40% din petrolul mondial, au decis, in cadrul intalnirii de saptamana aceasta de la Viena, sa mentina productia la 29,67 milioane de barili pe zi, argumentand ca in acest moment cererea si oferta se afla intr-un echilibru.
Privitor la decizia OPEC, analistul Phil Flynn de la Alaron Trading este de parere ca "pretul petrolului este mai interesant pentru OPEC decat vanzarea acestuia". Totusi, "in incercarea de a mentine preturile peste valoarea de 100 de dolari pe baril, vor ajunge sa vanda mai putin petrol la un pret mai ridicat", a adaugat acesta.
In raportul sau saptamanal, agentia americana Energy Information Administration (EIA) a anuntat ca stocurile americane de petrol s-au diminuat saptamana trecuta cu 3,1 milioane de barili, in conditiile in care analistii se asteptau la o crestere de 2,3 milioane de barili.
Moneda europeana a urcat pana la 1,5347 dolari pentru un euro, pe fondul speculatiilor potrivit carora Banca Centrala Europeana va mentine dobanda de referinta la cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, in conditiile in care Fed continua politica de relaxare a conditiilor de creditare.
"In conditiile in care investitorii speculeaza ca moneda americana se va deprecia in continuare, este normal ca acestia sa vanda activele detinute in dolari si sa se orienteze spre materiile prime", spune Harry Tchilinguirian, analist la BNP Paribas in Londra. "Estimarile privind cresterea preturilor materiilor prime, prezinta o solutie pentru a contrabalansa pierderile suferite in urma declinului accentuat al dolarului", a adaugat acesta, in incercarea de a explica efectele declinului monedei americane asupra pretului barilului de petrol.
O concluzie similara a fost formulata si de Olivier Jakob, directorul Petromatrix, care spune ca "singurul motiv pentru care a fost depasit pragul de 105 dolari este faptul ca piata se concentraza puternic asupra cursului de schimb al dolarului". Este nevoie de mai multe semne referitoare la "scaderea cererii mondiale pentru ca pretul titeiului sa-si opreasca ascensiunea", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO