Business Internaţional

Preţul petrolului ar putea continua să crească. Ungurii se pregătesc de scumpirea benzinei

Prin Canalul Suez trece echivalentul a 5% din petrolul transportat pe mare. Dacă este închis, canalul poate fi ocolit prin dreptul Capului Horn. Foto: Shutterstock

Prin Canalul Suez trece echivalentul a 5% din petrolul transportat pe mare. Dacă este închis, canalul poate fi ocolit prin dreptul Capului Horn. Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

08.07.2013, 19:48 731

Preţul petrolului Brent ar putea urca şi săptămâna aceasta după ce săptămâna trecută a crescut cu 5% din cauza temerilor că livrarea acestei hidrocarburi ar putea fi perturbată de criza politică şi socială din Egipt şi a aşteptărilor că cererea din SUA se va îmbunătăţi. În Ungaria, unde forintul s-a depreciat faţă de dolar, analiştii vorbesc deja de scumpirea substanţială a benzinei.

Preţul petrolului Brent, petrolul extras din Marea Nordului, ar putea testa săptămâna aceasta nivelul de 110 dolari pe baril, potrivit unui sondaj de opinie efectuat de CNBS pe piaţa ţiţeiului. Ieri Brentul a atins aproape 108 dolari pe baril pe pieţele asiatice.

Creşterea ar veni în pofida unor factori care în mod normal sugerează scădere, precum vânzarea generală pe pieţe a materiilor prime precum aurul, metalele industriale şi gazele naturale, întărilea dolarului (prin care mulţi ana­lişti explică scăderea cotaţiilor ţiţeiului), reducerea cererii din China şi a consumului din SUA, scrie Huffington Post.

Avansul s-ar putea explica prin îngrijorările legate de înrăutăţirea situaţiei din Egipt şi, mai ales, de Canalul Suez. Însă temerile privind acest din urmă motiv nu par întemeiate, explică publicaţia americană.

Prin canal trece echivalentul a 5% din petrolul transportat pe mare. Nu este o cantitate neglijabilă, dar închiderea canalului nu va stopa livrările de petrol, ci în cel mai rău caz le va întârzia cu aproximativ 16 zile, timpul necesar ocolirii pe lângă Capul Horn. Huffington Post sugerează că majorarea cotaţiilor reflectă mai degrabă jocurile speculatorilor şi subliniază că în urmă cu câteva săptămâni Comisia Federală a Comerţului a anunţat că va deschide o anchetă privind manipularea preţurilor ţiţeiului.

Ancheta ar veni după ce în aprilie 2011 preşedintele Barack Obama a anunţat „cu surle şi trâmbiţe“ că se va concentra pe speculaţiile de pe piaţa petrolului dând procurorului general mandat să investigheze. Tot atunci a fost anunţată înfiinţarea unei comisii speciale de investigaţie a fraudelor privind preţul ţiţeiului şi al gazelor naturale. Până în pre­zent comisia nu a livrat niciun rezultat.

Analiştii din Un­ga­ria estimează că dacă preţul petrolului continuă să crească şi dacă forintul nu se apreciază faţă de dolar, benzina se va scumpi cu până la şase forinţi (0,02 euro) pe litru. Şi leul s-a depreciat în ultima săptămână în raport cu dolarul.

Unii analişti se aşteaptă însă ca avansul cotaţiilor să piardă curând din forţă.

„Cred că sprintul este aproape de sfârşit. Săptămâna aceasta petrolul destinat pieţei americane va scădea la 100 de dolari barilul. Cererea nu este aşa de mare pe cât ar putea fi“, apreciază Mark Waggoner, preşedintele Excel Futures. Ieri pe pieţele asiatice petrolul destinat pieţei americane cu termen de livrare în august se tranzacţiona cu aproximativ 103 dolari pe baril, potrivit AFP.

Criza din Egipt s-a acutizat după ce partidul islamist Nour s-a retras din negocierile privind un nou guvern în urma a ceea ce consideră a fi un masacru făcut de Garda Republicană.

Militarii au ucis mai multe persoane care ar fi „atacat“ unitatea în care este reţinut fostul preşedinte Mohamed Morsi. Surse medicale spun că în urma incidentului au murit 16 oameni. Armata, cea care l-a înlăturat pe Morsi de la putere, a explicat că „un grup terorist” a încercat să ia cu asalt clădirea. Morsi este primul preşedinte ales prin vot popular în Egipt.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO