Business Internaţional

Pretul petrolului isi revine incet

28.10.2005, 19:23 7

Pretul petrolului a crescut joi, pe fondul existentei semnalelor de inrautatire a vremii in partea nord-estica a Statelor Unite ale Americii, informeaza Forbes.

Barilul de petrol a atins 61,38 de dolari pentru contractele cu scadenta in decembrie, in crestere cu 72 de centi la Bursa de Marfuri din Londra. In aceeasi zi, benzina a crescut si ea pana la 1,6025 de dolari per galon.

In prezent, petrolul se situeaza mult sub nivelul din august, cand atinsese maximul de 70,85 de dolari per baril, insa analistii sustin ca apropierea vanturilor din emisfera nordica isi vor mentine presiunea asupra preturilor in special datorita intensificarii cererii din Europa si Statele Unite ale Americii.

Administratia Americana a Oceanelor si Atmosferei preconizeaza ca iarna din acest an din SUA va fi mai rece decat cea precedenta, insa mai calda decat media ultimilor 30 de ani.

Analistii avertizeaza insa ca o iarna mai racoroasa decat asteptarile ar putea urca preturile.

"Preturile au inceput deja sa creasca, impulsionate de anunturile cu privire la temperaturile mai scazute decat in mod normal de la sfarsitul acestei saptamani", au declarat unii oficiali.

Stocurile de petrol au crescut cu 4,4 de milioane de barili saptamana trecuta la 316,4 milioane de barili, nivel mai ridicat cu 12 procente fata de cel din 2004.

Stocurile de benzina s-au majorat si ele cu 200.000 de barili la 195,9 de milioane de barili, nivel mai mic cu 4% fata de anul trecut. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO