Business Internaţional

Pretul petrolului revine pe un trend ascendent

30.12.2004, 00:00 16



Pretul petrolului s-a majorat marti cu 88 de centi, dupa ce in ziua anterioara a coborat cu aproape trei dolari, pe fondul cresterii stocurilor americane de titei si a temperaturilor moderate din aceasta iarna, relateaza Bloomberg.



Cotatia titeiului la New York a crescut pana la 42,20 de dolari pentru un baril, dupa ce luni se diminuase cu 6%. Bursa de la Londra este inchisa pe durata sarbatorilor de iarna.



Preturile au coborat in contextul majorarii rezervelor americane de produse petroliere si a previziunilor meteorologice optimiste, pentru acest anotimp, care estimeaza ca mercurul termometrelor se va situa la peste patru grade Celsius.



Analistii prevad ca saptamana viitoare cererea de pe piata americana de combustibili petrolieri pentru incalzit va fi cu 18% mai mica decat nivelul normal in aceasta perioada a anului.



Potrivit specialistilor, stocurile de produse petroliere, inclusiv cele destinate incalzirii locuintelor, au scazut cu 720.000 de barili in saptamana 17-24 decembrie.



Aceeasi prognoza au oferit-o si pentru perioada 10-17 decembrie, dar s-a dovedit a fi total eronata, rezervele SUA crescand cu 700.000 de barili.



Totusi, fata de inceputul anului, pretul petrolului este cu 28% mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO