Business Internaţional

Pretul petrolului sare de 64 dolari/baril

13.01.2006, 20:06 12

Pretul barilului de petrol a crescut joi in ciuda interventiilor SUA, informeaza varianta online a Huston Chronicle.

Presiunea de crestere a pretului petrolului a venit in pofida unui raport al SUA care a aratat o crestere a rezervelor de benzina si titei in ultima saptamana. Pretul titeiului cu livrare in februarie va fi mai mare cu 48 de centi, ajungand la 64,42 barilul la bursa din New York. Petrolul de tip brent, tranzactionat la Londra, a crescut cu 35 de centi, pana la 62,52 barilul.

Instabilitatea pretului petrolului in Orientul Mijlociu a crescut dupa ce Iranul a declarat ca isi va relua cercetarile nucleare, in ciuda amenintarilor tarilor din vest. ,,Credem ca potentialul Iranului este mai de impact decat se crede acum. Relatiile internationale ale Iranului raman cheia acestei probleme", a declarat Paul Horsnell de la Barclays Capital. ,,Continuam sa credem ca Iranul reprezinta un risc grav amenintand asupra preturilor in acest an", a scris el.

Iranul, unul dintre cei mai mari producatori de petrol, a declarat ca intentia sa este de a pregati noi cercetari pentru

a-si mari productia de combustibil si ca nu se pregateste pentru producerea de arme nucleare.

SUA si Marea Britanie au declarat pe 11 ianuarie ca tarile vestice vor cauta sanctiuni economice pentru Iran dupa ce acesta isi incepe activitatea nucleara. Presedintele Iranului a declarat ca nu va fi intimidat de aceste declaratii si ca va continua programul anuntat.

Departamentul Energetic SUA a dat miercuri o declaratie conform careia proviziile de benzina au crescut cu 4,5 milioane de barili saptamana trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO