Business Internaţional

Pretul petrolului scade sub 59 de dolari

12.10.2006, 18:43 8

Pretul petrolului a coborat la cel mai scazut nivel din ultimele opt luni, in timp ce pietele au asteptat ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sa ia o decizie in privinta micsorarii productiei brute, scrie BBC News.
Unii membri ai OPEC erau de acord cu reducerea productiei, insa Arabia Saudita a mentinut productia fara a-si exprima clar intentiile. Pretul petrolului a scazut cu 1,44 dolari (1,14 euro), de la 58,52 dolari (46,56 euro) pe baril, inregistrand cel mai mic pret de pe 16 februarie si pana acum.
Guvernatorul Iranului a declarat marti ca membrii OPEC discuta inca cum sa reduca productia. Ei se vor intalni pentru a stabili strategia de a reduce cu un milion de barili pe zi productia oficiala a OPEC. Pentru moment, se lucreaza la detalii, iar intelegerea nu e definitiva.
Iran si Algeria si-au exprimat acordul in legatura cu propunerea de reducere, prima din ultimii doi ani. Un surplus de actiuni petroliere, influentate si de tensiunile din Orientul Mijlociu, au simtit scaderea pretului petrolului de la 78 de dolari (62,06 euro) in jos.
Vineri, petrolul a scazut sub 60 de dolari (47,74 euro) pe baril, dupa ce inregistrase recordul de 78,40 dolari (62,38 euro) la mijlocul lui iulie, in timpul intensificarii conflictului dintre Hezbollah si Israel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO