Business Internaţional

Pretul petrolului si al aurului, la noi maxime

22.02.2008, 20:22 11

Pretul petrolului a ramas la un nivel ridicat la Bursa de Marfuri din New York pe fondul speculatiilor ca cererea globala va continua sa creasca, in timp ce pretul aurului a atins un nou maxim istoric, scrie Bloomberg.
Pretul petrolului, care a atins 101,32 dolari (68,74 euro) pe baril, a crescut cu 16% fata de cea mai mica valoare inregistrata anul acesta, pe 7 februarie. Aurul, platina si soia au atins si ele cote record.
Pretul aurului a ajuns la 948,59 de dolari/uncie, impulsionat de cresterea pretului petrolului.
Conform raportului Agentiei Internationale pentru Energie, publicat pe 13 februarie, cererea de petrolul la nivel global s-ar putea majora cu 1,7 milioane de barili pe zi in 2008, pana la 87,6 milioane de barili pe zi.
"Cererea totala trebuie sa fie la un nivel destul de solid de vreme ce preturile au ajuns unde sunt acum", a declarat David Moore, analist al Commonweath Bank of Australia din Sydney. "Problema se pune in cazul in care in Statele Unite vor intra in recesiune si care va fi impactul asupra cererii de petrol", a mai adaugat Moore.
Contractele futures cu livrare in aprilie au crescut cu 58 de centi, respectiv 0,6%, atingand 100,28 dolari (68,04 euro) pe baril pe bursa electronica din New York. La Singapore, pretul a atins 100,24 dolari pe baril. In acest moment, petrolul este cu 66% mai scump decat anul trecut in aceeasi perioada.
De asemenea, Departamentul de Energie al Statelor Unite si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol au prezis o crestere a consumului de peste un milion de barili pe zi. IEA a prezis ca exporturile catre China si India vor creste de patru ori pana in 2030, ceea ce va duce la o criza a rezervelor in 2015.
"Adevarata cerere pentru petrol vine din China si India si de obicei cand preturile ating astfel de valori, exportatorii primesc o reactie din partea pietei. Dar pentru ca atat in China cat si in India preturile sunt controlate, nu exista feedback", a declarat Mike Kerley, investitor londonez care administreaza 550 de milioane de dolari (373 milioane euro) la firma de investitii Henderson Global investors.
In ultimele cinci saptamani rezervele de petrol ale SUA au crescut cu 6,4%, respectiv 18,2 milioane de barili.
Cererea pentru aur a crescut pentru ca investitorii incearca sa isi protejeze banii lichizi impotriva inflatiei mari cauzate de nivelul record al preturilor petrolului.
Pretul aurului este asteptat sa urce in continuare, "pentru ca investitorii incep sa se protejeze impotriva inflatiei", este de parere analistul James Moore.
"Aurul ar putea testa pragul de 950 de dolari/ uncia, iar un pret de 1.000 de dolari poate fi atins pe parcursul acestui trimestru", a continuat Moore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO