Business Internaţional

Pretul porumbului atinge un nou record dupa reducerea estimarilor de productie

12.06.2008, 21:47 46

Pretul porumbului a urcat pentru a sasea zi consecutiva, atingand un nivel record la bursa de marfuri din Chicago, dupa ce Statele Unite si-au redus estimarile privitoare la productie cu 3,2%, in conditiile in care vremea umeda a amanat activitatile de insamantare, iar campurile au fost inundate, scrie Bloomberg.
Productia va atinge 11,735 mld. buseli (293 mil. tone), comparativ cu nivelul de 12,125 mld. buseli (303 mil. tone) estimat anterior, pe 9 mai, a anuntat Departamentul pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA). Estimarea este cu 10% mai redusa decat anul trecut. Stocurile celui mai mare producator de porumb din lume ar putea atinge cel mai scazut nivel din 1996 pana pe 31 august 2009, conform proiectiilor USDA.
Pretul porumbului a urcat cu 50% in ultimul an, indreptandu-se catre a patra crestere anuala, in conditiile cresterii cererii de furaje si biocarburanti. Stocurile globale sunt asteptate sa scada pana la un minim de 24 de ani, au anuntat oficialii guvernului american.
Graul, orezul si soia au inregistrat la randul lor preturi record in acest an, dupa ce conditiile meteorologice nefavorabile au afectat productia globala, reducand rezervele in conditiile cresterii cererii.
"Acum se inregistreaza precipitatii masive in zona central-vestica a SUA, care vor fi urmate de un val de caldura in iulie si august. Am putea asista la o noua reducere a estimarilor privitoare la productie", a declarat Hiroyuki Kikukawa din cadrul IDO Securities.
Porumbul cu livrare in iulie a avansat cu 10,5 ceni sau 1,6%, pana la 6,8375 dolari pe busel (0,27 dolari/kg) in Chicago.
Stocurile americane estimate, de 673 de milioane de buseli inaintea recoltei din 2009, in scadere cu 53% fata de anul anterior, ar reprezenta 5,4% din consumul anual estimat sau 20 de zile, in scadere de la 40 de zile, nivelul estimat pentru acest an, si cel mai scazut nivel din 1996, cand rezervele au fost asteptate sa dureze 18 zile.
Guvernul si-a redus estimarea privitoare la randamentul recoltei de porumb cu 3,2%, pana la 148,9 buseli pe acru, de la 153,9 buseli, nivel estimat luna trecuta, si 151,1 pentru recolta de anul trecut. Randamentul scade daca plantele nu rasar inainte de sfarsitul lunii mai in cea mai mare parte a zonei central-vestice a SUA. Porumbul plantat in soluri umede nu dezvolta radacini puternice, riscand sa fie afectat de temperaturile foarte ridicate din iulie si august.
Aproximativ 60% din recolta de porumb a Statelor Unite era in stare buna sau excelenta pe 8 iunie, in scadere fata de 63 de procente cu o saptamana in urma si 77% cu un an in urma, conform datelor USDA.
Nivelul precipitatiilor din zona central-vestica a fost de patru ori mai mare decat cel normal in ultimele 60 de zile, a anuntat Institutul de Meteorologie.
Soia cu livrare in iulie a inregistrat o crestere de 1,5%, pana la 14,675 dolari pe busel. Graul cu livrare in iulie a urcat cu 1,1%, pana la 8,175 dolari pe busel.
"Miscarile de pe piata porumbului ar putea avea o influenta in crestere asupra pretului graului in a doua jumatate a anului", se arata intr-un raport al Rabobank Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO