Business Internaţional

Preturile caselor au scazut in doua treimi din orasele americane

15.05.2008, 20:16 11

Preturile locuintelor destinate unei singure familii din zonele metropolitane din SUA au scazut in primul trimestru cu 7,7% comparativ cu perioada similara din 2007, potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari.
De asemenea, sondajul trimestrial a aratat ca preturile medii au scazut in 100 din cele 149 de zone metropolitane in primul trimestru din 2008.
O locuinta destinata unei singure familii era evaluata, in perioada analizata, in medie la 196.000 de dolari, comparativ cu 212.600 de dolari in aceeasi perioada din 2007.
Vanzarile totale de locuinte, atat cele pentru o familie, cat si pentru cele aflate in coproprietate, au scazut cu 22,2% fata de primele trei luni ale anului trecut.
"Acestea sunt rezultate extrem de neobisnuite intrucat au existat foarte putine planuri privind obtinerea unui credit mare in acest trimestru, astfel incat vanzarile se realizeaza mai greu in zonele cu costuri ridicate", a declarat economistul-sef al Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari, Lawrence Yun.
Zonele cu expunere redusa la sectorul creditelor ipotecare riscante rezista scaderii preturilor. In acelasi timp, preturile au scazut in regiunile unde exista o expunere ridicata la creditele ipotecare riscante, intrucat mai multe proprietati ale caror detinatori au intrat in imposibilitate de plata sunt vandute la costuri reduse, potrivit lui Yun. Maryland este statul cu cea mai drastica scadere a vanzarilor, de 39%, urmat de Columbia (-35%), Utah (-34%) si California (-33%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO