Business Internaţional

Preturile caselor din SUA vor continua sa scada pana in 2009

07.12.2007, 19:01 15

Piata de locuinte din Statele Unite va continua sa se scada in urmatorii ani, in anumite zone din SUA preturile caselor urmand sa scada cu 30%, se arata intr-un raport al Economy.com, divizie a companiei de evaluare financiara Moody's.
In SUA, recesiunea pietei locuintelor va continua pana la inceputul anului 2009, se precizeaza in documentul citat, realizat de economistul-sef Mark Zandi si de Celia Chen, directorul departamentului pentru piata locuintelor.
Sectorul locuintelor din SUA are perspective sumbre, aflandu-se in mijlocul celui mai important declin de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Chiar daca activitatea de pe piata imobiliara se va stabiliza in anul 2009, abia din 2010 volumul vanzarilor se va imbunatati semnificativ, iar activitatile de constructie si preturile vor incepe sa creasca.
Estimarile arata ca preturile locuintelor vor scadea cu 13% pana la inceputul anului 2009. Tinand cont de stimulentele pe care vanzatorii de case le vor oferi cumparatorilor, preturile vor scadea per ansamblu cu 15%, se arata in raport. Localitatea Punta Gorda din Florida si orasul Stockton din California sunt cele mai afectate la nivelul SUA, iar preturile sunt prognozate sa scada cu 35,3%, respectiv 31,6%.
"Aceasta este cea mai severa recesiune a pietei de locuinte de dupa perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat Zandi.
Pietele de locuinte au avut de suferit din cauza mai multor factori, cum ar fi exit-ul investitorilor din acest zone, numarul mare de credite ipotecare subprime care a condus la intrarea in lichidarea a locuintelor si la un volum excesiv al constructiilor, a mentionat Zandi.
"Problema fundamentala a pietei locuintelor o reprezinta numarul mare de proprietati nevandute", se spune in raport. In plus, declinul pietei locuintelor va avea efecte negative semnificative asupra economiei in ansamblu. In perioada de crestere economica foarte puternica, in anii 2004-2005, piata imobiliara a contribuit cu aproape un punct procentual la cresterea Produsului Intern Brut real.
In contextul actual, piata locuintelor va reduce cu peste un punct procentual avansul economic in acest an, urmand ca aceasta pondere sa urce la 1,5 puncte procentuale in 2008, iar impactul negativ va fi cel mai puternic resimtit in primavara si la inceputul verii din 2008.
Moody's a mai avertizat ca ponderea creditelor neperformante la nivel global se va aprecia in 2008, pana la 4,2% din total, din cauza constrangerilor accesului la finantari pe fondul turbulentelor din pietele de credit si a incetinirii cresterii economice.
Mai mult, Moody's crede ca daca SUA vor intra intr-o perioada de recesiune, ponderea ar putea ajunge in jurul pragului de 10%, chiar daca estimarile agentiei s-au bazat pe incetinirea economica si nu pe o recesiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO