Business Internaţional

Preturile caselor londoneze de lux isi incetinesc avantul, dar nu e loc de scadere

Preturile caselor londoneze de lux isi incetinesc avantul, dar nu e loc de scadere

Pana acum cele mai rapide cresteri s-au inregistrat in cazul proprietatilor din "Triunghiul de Aur" format din Knightsbridge, Mayfair si Belgravia

18.06.2007, 21:09 46

Pretul mediu al celor mai scumpe case si apartamente din Londra va urca probabil in acest an cu aproape 20%, dupa ce in 2006 a inregistrat o crestere de circa 29%, estimeaza reprezentantii agentiei imobiliare.
Numarul celor care au cumparat case prin intermediul acestei agentii in zone precum Knightsbridge a scazut cu 30% din luna martie, pe fondul continuarii scumpirii proprietatilor imobiliare, spune Liam Bailey, directorul companiei imobiliare. In luna mai, preturile caselor de lux au crescut cu 2,5% fata de luna precedenta si cu mai mult de 33% fata de anul trecut, atunci cand s-a inregistrat cea mai mare crestere anula din 1979.
"Suntem la un moment de cotitura", spune Bailey. "Piata a fost atat de puternica incat unii cumparatori au preferat sa stea deoparte si sa astepte sa vada ce se intampla."
Perspectiva unei incetiniri a pietei vine dupa o perioada de crestere de 18 luni, datorata castigurilor obtinute de investitorii bancari, consultantii financiari si de brokeri.
Cererea a crescut si datorita numarului mare de investitori straini, atrasi de mediul fiscal favorabil al Londrei si de reconfirmarea reputatiei acestuia ca oras de inalta clasa.
Pretul mediu al unei case de lux inregistrat in indexul anual al companiei Knight Frank, care are ca reper sapte din cele mai scumpe zone ale Londrei, se ridica acum la valoarea de circa 5 milioane de lire sterline (7,4 mil. euro), iar un apartament ajunge pana la 2,5 mil. de lire sterline. Valoarea unei case obisnuite a crescut lunar cu cel putin 100.000 de lire sterline, adica de patru ori salariul mediu anual din Marea Britanie, incepand cu luna septembrie.
O casa de lux din Londra care valora 100.000 de lire sterline in 1976, atunci cand firma si-a inceput cercetarile, valoreaza acum 4,2 mil. de lire sterline.
Proprietatile de top se vand cu 2.300 lire sterline pe metru patrat, cu 5% mai mult decat in urmatorul oras ca nivel al preturilor, Monaco. In New York, proprietati comparabile se vand pentru circa 1.600 lire sterline pe metru patrat, iar in Tokyo pentru aproximativ 1.100 lire sterline, estimeaza Bailey.
Cele mai rapide cresteri s-au inregistrat in cazul proprietatilor din "Triunghiul de Aur" format din Knightsbridge, Mayfair si Belgravia, unde casele pot ajunge chiar si la 4.000 de lire sterline pe metru patrat.
Conform unui sondaj anual publicat de The Sunday Times, in Marea Britanie traiesc circa 68 de miliardari. Lor li se alatura multi altii, care provin din state cu economii in plina dezvoltare precum China, India si Rusia, care si-au cumparat locuinte in Londra din ratiuni ce tin de afaceri.
Taxele sunt "singurul si cel mai important aspect" luat in considerare atunci cand vrei sa obtii o casa, arata unul din sondajele Knight Frank. Legile permit investitorilor straini sa traiasca in Marea Britanie si sa fie domiciliati in alta parte.
Antreprenorii straini concureaza pentru un pachet limitat de proprietati cu bancherii, speculantii la bursa si alti muncitori din industria finantelor care au incasat anul trecut bonusuri record, potrivit Centrului pentru Economie si Cercetare Financiara (CECF).
Bonusurile de anul viitor, bazate pe profiturile din acest an, vor depasi probabil recordul de 8,8 mld. lire sterline incasate in 2007.
"Acest fapt ar putea continua sa sustina piata proprietatilor imobiliare", declara Jonathan Said, senior economist la CECF. "Nu vedem preturile in Londra scazand in urmatorii ani", a adaugat Said.
In Weybridge, in zona proprietatilor private din St. George's Hill, acolo unde au trait John Lennon si Ringo Starr (Beatles), preturile caselor au crescut cu aproximativ 20% in ultimele 12 luni. Familiile din clasa de mijloc, carora li s-au oferit preturi exagerate pentru zonele in care locuiau, isi permit acum sa ia in considerare case la care nu s-ar fi gandit acum 10 ani, in zone de lux precum Wandsworth si Battersea, spun agentii imobiliari.
Preturile caselor obisnuite din Londra au depasit castigurile fata de orice alta parte a Marii Britanii. Preturile au crescut cu 14% in Londra in ultimul an conform datelor publicate de Guvern. Spre comparatie, la nivelul intregului Regat, cresterea a fost de 11,3 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO