Business Internaţional

Preţurile gazelor pentru Europa bat recorduri istorice, iar ucrainenii spun că este o manevră de-a ruşilor şi ţipă şantaj

Preţurile gazelor pentru Europa bat recorduri istorice,...

Autor: Catalina Apostoiu

02.07.2021, 00:05 241

Preţurile din contractele futures pentru gazele naturale destinate pieţei europene au urcat la un nivel record, aceasta devenind ultima piaţă de energie care ascute teama de inflaţie, scrie Bloomberg.

Preţurile gazelor au atins un maxim istoric ieri, în condiţiile în care Europa se confruntă cu un deficit acut la nivelul ofertei. Preţurile au crescut cu aproape 90% în acest an după ce o iarnă mai rece şi mai lungă decât de obicei a golit stocurile. Rusia livrează de asemenea mai puţin via Ucraina, o rută cheie de tranzit către Europa, iar ucrainenii susţin că astfel de acţiuni scumpesc gazele şi echivalează cu un şantaj.

Şeful operatorului sistemului de transport de gaze din Ucraina a declarat că după părerea sa gigantul rus Gazprom restrânge în mod intenţionat livrările de gaze către Europa în încercarea de a forţa aprobarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 către Germania, notează Financial Times.

„Europa nu ar trebui să dea curs acestui şantaj al Gazprom cu preţurile“, a declarat Serghei Magokon, argumentând că Rusia ar fi putut tempera creşterea preţurilor gazelor în acest an dacă ar fi pompat mai mult. Livrările din Rusia au scăzut cu aproape o cincime faţă de nivelurile de dinaintea pandemiei până acum în 2021.

„Deficitul din Europa este o problemă creată arti­ficial“, a afirmat Magokon.

Gazprom a refuzat în această săptămână să rezerve volume supli­mentare via Ucraina în cadrul unei licitaţii lunare atent urmărite, destinată creşterii ex­por­turilor sale către Europa, determinând o nouă creştere a preţurilor.

Gazprom a refuzat să comenteze cu privire la acuzaţiile ucrainenilor, însă a declarat recent că „opti­mi­zar­ea“ fluxurilor sale de gaze, cât şi res­pec­tarea cererilor clienţilor decurg normal.

Oficialii companiei au indicat anterior că volumul de gaze disponibil va creşte odată cu lansarea Nord Stream 2.

Deşi livrările mai mici din partea Rusiei nu reprezintă singurul motiv pentru raliul puternic al gazelor, cu iarna prelungită golind stocurile şi cererea la nivel mondial crescând, executivii şi traderii pun sub semnul întrebării reticenţa Gazprom de a-şi creşte exporturile.

Preţurile gazelor şi-ar putea continua creşterea în condiţiile în care Gazprom va stopa pomparea gazelor către Europa pe două rute principale de export: gazoductul Yamal-Europa şi gazoductul offshore Nord Stream, pentru lucrări de mentenanţă, potrivit upstreamonline.com.

Aceste închideri vor duce la reducerea cu peste 2 miliarde de metri cubi a livrărilor luna viitoare, a anunţat Gazprom.

Potrivit unui oficial UE, comisia „nu are indicaţii privind comportamentul specific al vreunuia dintre furnizori în scopul creşterii preţurilor“. „Actuala situaţie reflectă dinamica pieţei mondiale. Toate regiunile din UE au acum acces la mai mult de o sursă de gaze, fiind astfel mai puţin vulnerabile la presiuni la nivelul ofertei venind din partea unui anumit furnizor“, arată oficialul, scrie Financial Times.

Preţurile gazelor sunt în creştere puternică şi în Asia şi SUA.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO