Business Internaţional

Prima oferta publica de la bursa din Praga, un succes

24.06.2004, 00:00 23

Prima oferta publica initiala (IPO) din istoria Bursei de Valori din Praga a fost declarata un succes in conditiile in care  actiunile producatorului de medicamente generice Zentiva au fost cotate  spre nivelul maxim al estimarilor pietei, scrie Financial Times.
"Nu as putea sa ma gandesc la o mai reusita prima oferta publica initiala", a declarat Jan Sykora, director in cadrul societatii de brokeraj Wood & Co si membru al consiliului de conducere al bursei.
Cererea pentru actiunile in valoare de 200 mil. dolari a fost "de cinci ori acoperita in cadrul intervalului de pret", potrivit Merrill Lynch, banca de investitii care a avut rolul de lead manager in aceasta oferta publica de actiuni.
Actiunile Zentiva au fost cotate la un pret de 485 coroane cehe/ actiune (aproximativ 18,4 dolari/actiune), evaluand astfel producatorul de medicamente la 700 mil. dolari.
Zentiva va strange aproximativ 100 mil. dolari in urma listarii pe Bursa, fonduri pe care le va folosi pentru acoperirea datoriilor si pentru finantarea achizitiilor in Polonia si in Rusia.
Fondul de investitii Warburg Pincus, care detinea 70% din actiunile Zentiva, a vandut titluri ale companiei cehe in valoare de aproape 100 mil. dolari, ceea ce va determina o reducere a participatiei pana la 50%.
Zentiva, care a inregistrat anul trecut un profit net de 1,1 mld coroane cehe (41,8 mil. dolari), pe fondul unor vanzari de 9,6 mld. coroane cehe(364,8 mil. dolari) a fost creata cand Warburg Pincus a folosit compania farmaceutica ceha Leciva pentru a cumpara societatea slovaca din acelasi domeniu de activitate, Slovakoferma, in ideea ca cele doua companii sunt prea mici pentru a "supravietui" singure in Uniunea Europeana.
Listarea actiunilor Zentiva este asteptata sa deschida drumul altor producatori regionali de medicamente in vederea listarii pe piata de capital, pe fondul sperantei ca aceste companii pot beneficia de avantajul unor costuri mai reduse comparativ cu rivalii vest - europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO