Business Internaţional

Primele fisuri intre SUA si UE inainte de summitul G20

10.03.2009, 16:35 14

Intalnirea ministrilor de finante ai G20 de la sfarsitul acestei saptamani, care precede summitul din aprilie, este predispusa sa fie scena unor discutii aprinse intre partea americana si cea europeana, dupa ce ministrii de finante de pe vechiul continent au respins propunerea Statelor Unite de a actiona de o maniera mai activa pentru a combate criza economica, scrie Bloomberg.

"Dinspre partea americana au venit recent apeluri insistente cu destinatia Europa in vederea intreprinderii de eforturi suplimentare care sa implice fonduri de la buget, pentru a stavili extinderea crizei financiare, idee cu care noi nu suntem de acord", a marturisit primul-ministru din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, dupa o intrevedere cu omologii sau din statele membre ale zonei euro la Bruxelles. "Noi stam in expectativa pentru ca vrem sa vedem care va fi efectul pe care pachetul financiar deja adoptat ce vizeaza recuperarea economiei il va avea".
Inainte de marele summit de pe 2 aprilie, ce va reuni liderii celor mai importante 20 de state din lume, unde este asteptata gasirea unei solutii-miracol coordonate care sa tina piept recesiunii, apar divergente de opinie intre cele doua blocuri de putere - Europa si Statele Unite - ce pericliteaza finalitatea summitului.
Europenii sunt adeptii unei reglementari mai puternice si efective ale sistemului financiar, masura pe care o considera primordiala, in timp ce americanii se concentreaza pe provocarile cu efect imediat, si anume doresc sa reinvie activitatea economica ce da semne de oboseala la nivel global.
Lawrence Summers, unul dintre consilierii de top ai presedintelui american Barack Obama, a declarat ca liderii din intreaga lume trebuie sa pompeze mai multi bani in economie, pentru a stavili inaintarea crizei.
Discutiile la nivel de Uniune Europeana vin sa anticipeze intalnirea ministrilor de finante ai statelor G20 de la Londra de la sfarsitul acestei saptamani.
Conferinta celor mai importante state industrializate si in curs de dezvoltare ar putea fi momentul pentru ca Statele Unite si China sa isi faca publice intentiile de a sprijini alte state sa sustina un nivel mai ridicat al cheltuielilor guvernamentale pentru a pune capat recesiunii mondiale, strategie cu care Europa nu este de acord.
Fondul Monetar International a anuntat saptamana trecuta intr-un raport ca doar SUA, Arabia Saudita, China, Spania si Australia merg in directia buna pentru a indeplini tinta impusa de fond de a introduce un pachet de stimulente fiscale echivalente cu 2% din PIB in 2009. Eforturile Germaniei se ridica in prezent la 1,5% din PIB, valoare dubla fata de cea din Franta, potrivit Fondului Monetar International.
Desi Germania pare a conduce plutonul statelor europene ce actioneaza in vederea gasirii unui raspuns la situatia dezamagitoare in care se gaseste economia, in realitate nu este deloc asa, cea mai puternica economie a Europei ca marime a PIB-ului urmand sa aplice o politica de tipul "wait and see" - asteapta sa vezi.
"Abordarea Germaniei va fi de tipul 'haideti sa asteptam sa vedem efectele a ceea ce am facut deja'", a spus Peter Bofinger, profesor de economie la Universitatea din Wurzburg, si critic aspru al modului de actiune a guvernului, reticent in a cheltui.
Diferentele de conceptii dintre Europa si Statele Unite sunt cel mai evidente in Germania, unde anii de crestere economica, alimentati de un sector manufacturier puternic si suspiciunile adanc inradacinate cu privire la capitalismul financiar au stat la baza unei reticente puternice fata de stilul keynesian adept al deficitului bazat pe o crestere a volumului cheltuielilor, stil favorizat la Washington.
In timp ce Statele Unite sunt promotoarele in lume ale ideii ca guvernele trebuie sa cheltuiasca suficient pentru a inlocui cererea ce s-a evaporat dupa ce consumatorii americani au dat tonul unui trend de diminuare a consumului la nivel global, Germania pare ca se multumeste cu masurile - plan modest de stimulare a economiei - deja adoptate.
Guvernele din Europa "nu sunt pregatite sa mearga mai departe cu noi pachete de stimulare in afara celor pe care deja le-am adoptat", a spus Junker, adaugand ca ajutorul economic acordat ajunge deja la 3,3% din PIB-ul Uniunii Europene.
 
Ce vor americanii:
  • Solutionarea problemelor cu impact pe termen scurt.
  • Pomparea in economie a unor sume mai mari de la buget.
  • Introducerea unui program de stimulente fiscale.
Viziunea europeana:
  • Adoptarea unei politici de expectativa in privinta stimulentelor economice.
  • Reglementarea mai puternica a sistemului financiar.
  • Tintirea deficitului bugetar prin reducerea cheltuielilor guvernamentale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO