Business Internaţional

Principalele economii europene ar putea sa se "raceasca"

11.08.2004, 00:00 16

Cresterea vanzarilor de retail din Marea Britanie a incetinit in luna iulie pana la cel mai lent ritm in cinci luni, costurile mai ridicate ale creditarii descurajand cumparatorii, potrivit unui raport al British Retail Consortium (BRC), citat de Bloomberg.
Vanzarile la magazinele deschise de cel putin un an au crescut cu 1,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, un nivel mai redus decat avansul de 2,4% din iunie si in acelasi timp cel mai lent ritm de crestere din martie. Vanzarile totale au crescut cu 4,3%, dupa un avans de 5% in luna precedenta.
Banca Angliei a majorat rata dobanzii de referinta de cinci ori incepand cu luna noiembrie a anului trecut pana la 4,75%, din cauza temerilor ca accelerarea cresterii economice va determina si cresterea inflatiei.
"Impactul seriilor de majorari a ratei dobanzii asupra slabirii increderii consumatorilor a inceput sa devina vizibil" a declarat Kevin Hawkins, director general al BRC. Banca " trebuie sa se abtina de la alte majorari daca nu vrea sa testeze fragilitatea economiei noastre" a precizat Hawkins.



Nici concurenta nu sta  "pe roze"
Exporturile Germaniei au scazut in iunie pentru prima data intr-o perioada de patru luni, companiile primind mai putine comenzi pentru bunuri de genul masinilor si uneltelor.
Vanzarile in exterior au scazut cu 5,8% fata de nivelul din  mai, cand avansul a fost de 3,6%, potrivit unui comunicat al Oficiului Federal de Statistica din Wiesbaden. Fata de perioada similara a anului precedent, exporturile au urcat cu 16,1%.
Cererea pentru bunurile produse de fabricile germane au scazut in iunie cu cel mai accentuat ritm  din 18 luni, productia industriala inregistrand cel mai mare declin in 10 luni dupa ce cresterea economiilor Statelor Unite si Chinei, a incetinit in ultimul trimestru. Cele doua state, care cumpara aproximativ 13% din exporturile Germaniei, au fost "motoarele" redresarii economiei globale.
Expansiunea economiei germane s-a bazat doar pe exporturi, consumul stagnand in conditiile cresterii ratei somajului.



N-au scapat nici francezii
Avansul  productiei industriale a Frantei, a treia economie din Europa, a crescut intr-un ritm mai redus in iunie, preturile mai ridicate la petrol avand o influenta negativa asupra economiei.
Productia industriala a crescut cu 0,2% comparativ cu luna mai, cand avansul fusese de 0,4%
"Luna iunie nu a fost foarte buna in Statele Unite sau in Europa" a declarat Olivier Gasnier, economist la Societe Generale SA in Paris.
O incetinire a cresterii economiei americane si un avans de 36% al preturilor la petrol in acest an au marit temerile ca exporturile, care au condus redresarea economiilor europene ar fi putut atinge un nivel maxim inainte de redresarea situatiei de pe piata fortei de munca.
Productia de energie a Frantei a scazut cu 0,9%, in timp ce productia de textile a contribut la reducerea PIB cu 1,2%. Productia de chemicale si componente pentru calculatoare s-a redus cu 0,2%. O evolutie buna a avut productia de masini si de piese auto, care a urcat cu 2,1%.
Economiei Frantei creste mai repede decat cele ale Germaniei si Italiei, datorita cresterii cheltuielilor de consum, potrivit lui Alexandre Bourgeois, economist la Natexis Banques Populaires SA. Cumpararile persoanelor fizice de bunuri manufacturiate a crescut in luna iunie cu cel mai ridicat ritm in aproape opt ani, odata cu inceperea perioadei sezoniere de discounturi reglementata de guvern. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO