Business Internaţional

Pro si contra masurilor fara precedent luate de Europa

10.05.2010, 23:10 13

Pachetul de 750 mld. euro pe care liderii europeni l-au creionata starnit reactii diverse. Daca unii analisti si economisti ausalutat acest plan si au apreciat ca este suficient de mare pentrua elimina speculatiile privind default-ul unor state europene,altii si-au exprimat dubiile cu privire la utilitatea sa.
"Pachetul este mult prea vag pentru a fi inteles. Consideram caoferind imprumuturi catre state deja supraindatorate, problemele nuvor putea fi solutionate. Daca am fi avut obligatiuni elene inportofoliul nostru, nu ne-am fi simtit salvati in aceasta dimineata(luni-dimineata, dupa ce au aparut detaliile privind pachetul de750 mld. euro - n. red.)", potrivit unei note publicate de HighFrequency Economics, citata de agentia de presa ThomsonReuters.
La polul opus, Royal Bank of Scotland a apreciat ca prinintermediul acestor masuri Europa a demonstrat o puternicasolidaritate si ca pachetul va oferi statelor cu probleme spatiu demanevra pentru a-si implementa masurile de consolidarefiscala.
Un strateg in cadrul Credit Agricole a declarat, de asemenea, cadesi pe termen lung inca raman incertitudini, riscurile decontagiune au fost reduse substantial acum.
Marco Annunziata, economist-sef al UniCredit, a afirmat ca planulstatelor din zona euro si al FMI este "operatiunea soc si uimire(Shock and Awe - tehnica de lupta realizata printr-un bombardamentde mare amploare - n. red.), partea a doua si in format 3D, cu unbuget mult mai mare si cu un spectru mult mai larg de efectespeciale".
Unul dintre editorii BBC, Robert Preston, a declarat de asemeneaca, de fapt, criza care risca sa se propage in o serie de stateeuropene a fost mai degraba amanata decat inlaturata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO