Business Internaţional

Probleme cu Fiscul pentru noul guvern

04.02.2009, 17:05 258

Angajamentul presedintelui american Barrack Obama de a impune noi standarde etice in mediul politic american a fost puternic afectat de retragerea a doi dintre politicienii nominalizati pentru functii importante in noul guvern, pe fondul unei controverse legate de neplata impozitelor individuale, scrie The Times.

Tom Daschle si-a socat colegii anuntand ca se va retrage din cursa pentru postul de secretar al sanatatii, oferind o lovitura sub centura noii administratii. Obama s-a invinovatit pentru situatia creata, afirmand: "Am dat-o in bara". Timp de trei zile, Daschle s-a straduit sa explice motivul pentru care a omis sa plateasca impozite in valoare de 128.000 de dolari (100.000 de euro). In conditiile in care Nancy Killefer, nominalizata de Obama pentru a superviza bugetul, a anuntat ca va renunta la postul sau din cauza unui scandal similar, Daschle a afirmat ca se va retrage intrucat "aceasta activitate necesita un lider care poate actiona in baza unei increderi totale din partea Congresului si a poporului, fara elemente care sa distraga atentia; in acest moment, nu sunt un astfel de lider".
Obama a acceptat decizia cu "tristete si regret", declarand ca "Tom a facut o greseala, pe care a recunoscut-o deschis; nu s-a scuzat pentru aceasta si nici eu nu o voi face".
Cele doua cazuri nu sunt izolate in noua administratie Obama. Tom Geithner a riscat sa nu fie confirmat in functia de secretar al Trezoreriei americane, deoarece nu si-a platit impozite de zeci de mii de dolari pentru menajera pe care o avea angajata pe cand lucra la Fondul Monetar International.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO