Business Internaţional

Probleme in sectorul financiar: Un creditor inchis in Olanda, o banca la un pas de colaps in SUA

13.10.2009, 23:20 41

La un an dupa ce criza financiara mondiala a ingenuncheatsistemul bancar si a condus spre colaps unele dintre cele mai marinume din industrie, CIT, cel mai mare creditor pentru IMM-uri dinSUA, cu o istorie de peste 100 de ani, este la un pas de faliment,iar banca centrala a Olandei a inchis DSB Bank, un creditor cuactive de 8 mld. euro, dupa ce a avut loc o retragere masiva defonduri.

CIT Group a anuntat ca nu a ajuns la un acord cu detinatorii deobligatiuni cu privire la procesul de restructurare a datoriilormenit sa echilibreze bilantul contabil fragil al bancii. Aceastasituatie creste sansele ca banca sa fie nevoita sa apeleze la legeafalimentului, potrivit unor surse apropiate, scrie agentia de presaThomson Reuters.

Banca a anuntat la inceputul acestei luni ca incearca sa isiconvinga creditorii sa aprobe procesul de restructurare adatoriilor sau sa aprobe un faliment pre-organizat.

CIT se vede nevoita acum sa opteze pentru cea de-a doua solutie,potrivit unor surse apropiate.

Peste ocean, banca centrala a Olandei a inchis DSB Bank, o bancaputernic afectata de criza financiara, specializata pe credite deconsum si ipotecare, dupa ce deponentii si-au retras in masa baniidin cauza unui anunt care ii indemna sa isi retraga fondurile dininstitutia al carei viitor era considerat incert.

Inchiderea bancii a lovit inca o data sistemul bancar olandez,afectat de inasprirea conditiilor de creditare, care a avut carezultat nationalizarea fostului colos al sistemului financiarFortis si capitalizarea puternica a ING Groep si a companiei deasigurari Aegon de catre stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO