Business Internaţional

Problemele băncilor europene devin tot mai acute pe măsură ce criza datoriilor sperie tot mai mult investitorii

Problemele băncilor europene devin tot mai acute pe măsură ce criza datoriilor sperie tot mai mult investitorii

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.12.2011, 00:03 811

Băncile franceze au văzut evaporându-se depozite pe termen scurt de 100 de miliarde de euro doar în septembrie, hemoragia fiind provocată mai ales de măsurile de apărare pe care le iau investitorii americani şi asiatici care sunt îngrijoraţi de expunerea Franţei la Italia, stat atacat pe pieţele financiare din cauza datoriilor mari şi a economiei anemice, scrie The Telegraph.

Fuga de băncile franceze se reflectă asupra băncii centrale, ale cărei datorii faţă de Bundes­bank şi alte bănci centrale din zona euro cresc. Obligaţiile de plată au urcat de la zece miliarde de euro în iulie la 98 miliarde euro în septembrie.

Pentru banca centrală irlandeză, obligaţiile se ridică la 118 miliarde euro, pentru cea din Spania la 108 miliarde euro, iar pentru banca centrală italiană la 89 miliarde euro.

De exodul de fonduri au beneficiat băncile din Germania, Olanda şi Luxemburg. Aceste obligaţii de plată subliniază dezechilibre serioase în sistemul financiar, mai ales pe axa Nord-Sud, care vor avea consecinţe grave în cazul în care zona euro se destramă. "Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut în privinţa teoriei financiare", spune un analist.

În Spania, viitorul premier Mariano Rajoy are în vedere un program de "curăţare" a secto­rului bancar care va eclipsa costurile eforturilor anterioare, scrie The Wall Street Journal. Planul include crearea unei "bad bank" finanţate de stat care să achiziţioneze active toxice sau forţarea băncilor să majoreze dramatic rezervele pentru acoperirea pierderilor din creditare, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Rajoy a declarat că vrea să grăbească pro­cesul de gestionare a activelor imobiliare riscante de 176 miliarde euro rămase în urma spargerii bulei speculative imobiliare.

Activele toxice sufocă fluxul creditului şi fac ca investitorii să fie mai prudenţi în privinţa celei de-a patra economii ca mărime din zona euro.

Băncile europene au împrumutat ieri peste 50 miliarde dolari de la BCE prin prima ofertă de fonduri după reducerea costurilor de împrumut în colaborare cu alte cinci bănci centrale, printre care Rezerva Federală americană, situaţia reflectând proble­mele pe care unele instituţii de credit le au cu finanţarea în dolari.

Pentru banca centrală irlandeză obligaţiile de plată se ridică la 118 mld. euro, pentru cea din Spania la 108 mld. euro, iar pentru banca centrală italiană la 89 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO