Business Internaţional

Problemele Islandei sau care sunt riscurile unei economii cu deficit de cont curent ridicat

07.04.2008, 15:05 19

In timp ce criza creditelor persista, ei se tem ca exemplul Islandei a creat un precedent in ce priveste problemele financiare si caderea cursului de schimb, scrie International Herald Tribune.
In ciuda turbulentelor din sistemul bancar si a crizei creditelor din Statele Unite si Europa, analistii sustin ca de obicei ca nivelul scazut al datoriilor din sectorul privat, corelat cu cresterea economica accelerata sunt factori care ajuta tarile emergente indiferent de contextul furtunos al economiei mondiale.
Dar cum investitorii occidentali au devenit mult mai precauti, capitalul tinde acum sa se retraga pe piata autohtona. Iar refluxul de bani a expus tarile care depind intr-o mare masura de investitorii straini pentru a-si mentine echilibrul conturilor nationale.
Influenta pe care o are circuitul acestui flux de capital strain este de o importanta cruciala. Din cauza problemelor din sistemul bancar occidental, investitorii sunt derutati. Ocolesc unele regiuni si tari sau doar migreaza capitalul intre diferite categorii de active.
"Islanda este tara considerata a fi cea mai afectata", spune Edward Parker, seful diviziei care cuprinde statele emergente europene, din cadrul Fitch.
"Dar in contextul unei crize globale a creditelor, tarile cu deficite mari de cont curent e posibil sa gaseasca mai greu finantare pentru rezolvarea problemelor macroeconomice."
Moneda nationala a Islandei s-a depreciat cu 20% in luna martie. Sectorul bancar era foarte indatorat, ceea ce a condus la o dependenta foarte mare fata de creditorii externi. Imprumuturile sunt in aceasta perioada foarte greu de obtinut din moment ce piata imobiliara din America s-a prabusit, afectand intreaga piata globala a creditelor.
Banca centrala a Islandei a crescut rata de dobanda de politica monetara la o valoare record de 15% pentru a contracara deprecierea monedei nationale, ignorand atentionarile unor companii precum Fitch ca asemenea decizii pot cauza recesiune.
In cele din urma, analistii au spus ca Islanda, care e in topul Natiunilor Unite in ce priveste calitatea vietii, inca se poate baza pe sanatatea economiei nationale si ca poate spera la o revenire a indicatorilor macroeconomici.
Investitorii nu pot fi insa optimisti cu privire la tarile ce au un deficit de cont curent semnificativ, precum cel al Islandei, care in 2007 a atins valoarea de 16% din Produsul Intern Brut (PIB).
"Noi nu vedem nicio influenta negativa in urma problemelor pe care le are Islanda", spune Michael Gaske, seful departamentului de cercetare a pietelor emergente din cadrul Commerzbank.
"Dar emotiile ne stapanesc. Un deficit de cont curent nu este o problema atunci cand este sustenabil. Insa atunci cand situatia e cuprinsa de panica, oamenii iau in considerare cifrele mari."
Indicatorii macroeconomici au inceput sa atinga valori alarmante in tarile baltice, precum si in Turcia, Bulgaria, Romania, Georgia si Africa de Sud, unde se inregistreaza valori ale deficitului de cont curent cuprinse intre 7% si 25%.
Deficitul de cont curent mare a afectat deja cursul de schimb al monedelor nationale, cu o depreciere a randului (moneda nationala a Africii de Sud) de 15% si o depreciere a lirei turcesti de 11%. Deficitul de cont curent al Turciei s-a adancit cu 28% din PIB in ianuarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Analistii spun ca tarile din Europa de Est au avut un deficit de cont curent adancit de fluxurile de capital ce au circulat intre bancile regionale sau intre bancile regionale si bancile-mama din Europa de Vest. Acest argument pune la indoiala factorii ce au condus la dezechilibrarea balantei externe de plati si astfel, aceste tari s-ar putea sa fie mai putin vulnerabile decat par.
Tari precum Turcia sunt asteptate sa isi acopere deficitul prin atragere de investitii straine directe, in timp ce Africa de Sud mizeaza mai mult pe fluxul de capital ce ar putea fi plasat in portofolii intrarile autonome de capital.
Alte tari adesea comparate cu Islanda si Kazahstan, care au un deficit de cont curent la un nivel mic de aproximativ 5%, dar care si-au accentuat riscurile in sistemul bancar, au fost de asemenea intr-o situatie tensionata si statul a fost nevoit sa intervina pentru a salva bancile.
Dar veniturile Kazahstanului provenite din resursele de petrol - din ce in ce mai mari - au dat mari sperante investitorilor.
"Daca ne referim la un viitor apropiat, de o luna de zile, nu sunt ingrijorat de deficitele de cont curent", declara Ralph Sueppel, directorul economic al Bluecrest Capital.
"Daca privim pe termen mai lung, atunci va fi o problema, din moment ce in Marea Britanie si in alte tari politica monetara a devenit mai restrictiva".
Tarile care au un deficit de cont curent la un nivel foarte mic sau chiar o balanta externa de plati pozitiva, cum ar fi Polonia sau Cehia, si o apreciere a monedei nationale in acest an de 3%, respectiv 6% - in pofida intaririi euro, beneficiaza in continuare de increderea investitorilor.
Insa problemele gigantilor aparent indestructibili de pe Wall Street, de exemplu Bear Stearns, au anulat convingerile in legatura cu ce e sigur si ce e riscant.
Datoriile pe care le are Lehman Brothers demoleaza increderea si mai ales certitudinea.
"Ce se intampla in pietele financiare de pretutindeni este o reevaluare a riscului de creditare", spune Gaske.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO