Business Internaţional

Problemele Occidentului trag în jos investiţiile din Europa Centrală şi de Est

Autor: Catalina Apostoiu

16.12.2010, 23:45 21

Capacitatea Europei de Est de a atrage investiţii ar putea fiafectată de criza datoriilor din zona euro, a declarat ErikBerglof, economist-şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şiDezvoltare (BERD), citat de Bloomberg.

"Atâta timp cât nu avem o soluţie pe termen mai lung pentruproblema zonei euro, va exista nesiguranţă cu privire lainvestiţiile din Europa de Vest şi disponibilitatea companiilorvest-europene de a investi în Est", a declarat Berglof.

Ţările foste comuniste din Europa de Est, de la Polonia laRomânia, contează pe o redresare a Europei Occidentale care să ducăla o creştere a cererii pentru exporturile lor şi să le accelerezecreşterea economiilor. Temerile că criza din Europa se va prelungis-au intensificat după ce Irlanda a devenit luna trecută a douaţară din zona euro după Grecia care a acceptat un program debailout, obţinând un pachet de 85 de miliarde de euro.

Coroana cehă s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul, iarzlotul polonez a pierdut 2,1% în acest trimestru, mai mult decâtoricare din cele 31 de monede importante monitorizate de Bloomberg,în afara pesoului columbian şi a lirei turceşti. Moneda euro s-adepreciat cu 1,9% în această perioadă.

În trimestrul al treilea, economiile din Europa Centrală şi deEst au avansat ajutate în special de creşterea rapidă aexporturilor, dar şi de consumul populaţiei. Produsul Intern Brut aînregistrat în trimestrul trei un avans anual de 1,7% în Ungaria,de 2,8% în Cehia, 5% în Estonia şi 0,5% în Bulgaria, potrivitrapoartelor publicate de biroul de statistică al fiecărei ţări.

Consumul s-a aflat în creştere la nivelul întregii regiuni,accelerând ritmul de creştere economică ce s-a bazat iniţial pecererea în creştere la export în cadrul Uniunii Europene. Consumulfinal al gospodăriilor din Ungaria a avansat cu o rată anuală de1,2% în trimestrul trei, prima creştere din trimestrul al treileaal anului 2008. Consumul din Estonia a urcat cu 1% comparativ cu undeclin de 3% în trimestrul anterior. Consumul gospodăriilor dinCehia a înregistrat o creştere de 1,2%. În Estonia, livrările laexport au avansat cu o rată anuală de 36% în trimestrul trei, dupăo creştere de 29% în trimestrul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO