Business Internaţional

Procesul rezervelor, ultima problema aparuta la Shell

29.01.2004, 00:00 14



Compania Shell ar putea fi obligata sa plateasca daune in valoare de un miliard de dolari dupa ce aceasta a recunoscut ca si-a supraestimat rezervele de petrol, Anuntul apartine avocatului american Robert Schulman, ce va lansa o actiune in instanta in numele investitorilor Shell. El a declarat pentru BBC ca "are un caz consistent".



Gigantul petrolier a recunoscut la inceputul acestei luni ca a lansat estimari cu 20% mai mari legate de rezervele sale petroliere.



Schulman, avocat in cadrul Milberg Weiss Bershad Hynes and Leach din New York, considera ca "valoarea reala pe care Shell o are pe piata a fost supraestimata si incorect evaluata".



Acesta a recunoscut ca este imposibil de dovedit ca Shell a indus in eroare pietele in mod deliberat.



Insa Schulman a declarat in acelasi timp ca "se poate dovedi, insa, ca Shell a dat dovada de neatentie si iresponsabilitate. In acest caz, cu cativa ani in urma, rezervele declarate de Shell au fost considerate drept reale, fara ca cerintele SEC si ale industriei petroliere sa fie satisfacute".



Acesta a adaugat: "Problema nu este daca reservele sunt reale, ci daca aceste rezerve se afla intr-o conditie care sa permita industriei sa le inregistreze".



Schulman a declarat ca valoarea daunelor pretinse de investitori se ridica la ordinul a "sute de milioane, sau chiar mii de miliarde de dolari".



El a negat faptul ca ar incerca pur si simplu sa adune suficient de multi reclamanti pentru a obliga compania Shell sa incheie o intelegere inainte de judecarea procesului.



"Credem ca acest caz este unul concludent. S-ar putea obtine o suma foarte mare de bani. In cazul in care nu se va ajunge la o intelegere, procesul ce va urma va fi unul destul de amplu", a declarat Schulman.



Orice investitor poate declansa o actiune de anvergura, de genul celor lansate impotriva companiilor din tutun si de fast-food, inclusiv actionarii europeni ce au achizitionat actiuni Shell in perioada cuprinsa intre 3 decembrie 1999 si 9 ianuarie 2004.



Totusi, analistii sunt sceptici cu privire la sansele de reusita in acest caz.



Tony Alves, din cadrul Investec, a declarat: "Cred ca ar fi extrem de dificil sa stabilesti vinovatia companiei Shell. Problema nu este strict legata de situatia financiara a companiei".



Acesta a remarcat, insa, ca pe fondul acestei situatii se vor intensifica presiunile exercitate asupra presedintelui companiei, Sir Philip Watts, a carui demisie a fost solicitata de catre actionarii companiei.



In cadrul unei declaratii, Shell anunta: "Suntem constienti de anuntul lansat de aceasta firma cu privire la posibilitatea initierii unei actiuni de clasa, insa nu am primit nici o instiintare legala privitoare la declansarea unor astfel de proceduri, si nu vom face nici un fel de comentariu in aceasta etapa".



Shell a declarat analistilor pe data de 9 ianuarie ca a lansat o ampla operatiune de revizuire a rezervelor sale globale de petrol, fiind nevoita sa-si reduca activele din Australia si Nigeria pentru a indeplini conditiile impuse de SEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO