Business Internaţional

Prodi: Numai accelerarea cresterii economice va reechilibra bugetul

08.11.2006, 17:04 16

Italia trebuie sa isi accelereze cresterea economica, macar pana la nivelul mediu al Uniunii Europene, sau va fi "pierduta", a avertizat primul-ministru italian, Romano Prodi.
Intr-un interviu acordat Financial Times, Prodi a descris accelerarea cresterii economice ca prioritatea numarul unu pentru coalitia sa de centru-stanga. Unele industrii, a continuat el, cum sunt cea de masini-unelte si incaltaminte, si-au sporit deja competitivitatea globala, "calcaiul lui Ahile" din economia italiana din ultimii zece ani.
Produsul intern brut al Italiei este asteptat anul acesta sa creasca cu aproximativ 2%, cea mai buna crestere din ultimii cinci ani, dar inca sub media celor 25 de membri ai UE.
"Daca nu vom creste in curand cel putin pana la media UE, suntem pierduti. Am fost pe locul 24 din 25 de state membre in ultimii cinci ani", a spus Prodi. Punand dificultatile pe care trebuie sa le intampine guvernul sau pe seama problemelor financiare pe care le-a mostenit de la guvernul lui Silvio Berlusconi, acum lider al opozitiei, Prodi a declarat ca "situatia finantelor publice era mizerabila. Deficitul bugetar era de 4,1% din PIB anul trecut. Datoria publica a inceput din nou sa creasca. Ideea mea este clara. Trebuie sa remediem situatia finantelor publice, dar primul obiectiv care trebuie atins este accelerarea cresterii economice, fara de care nu voi avea niciodata resursele necesare pentru a reechilibra bugetul".
Prodi a facut de asemenea apel la liderii UE sa nu isi piarda increderea in beneficiile acceptarii unor noi state membre, referindu-se in special la Croatia si Macedonia. A spus ca spera ca negocierile cu Turcia sa continue in ciuda problemelor acute pe care le ridica Cipru si a reformelor extensive prin care Turcia trebuie sa treaca.
Guvernarea lui Prodi detine majoritatea in Senatul italian, dar el a declarat ca intentioneaza totusi ca in anul care urmeaza sa continue reformele economice. Printre acestea a enumerat liberalizarea utilitatilor publice si a pietei energiei, folosirea taxelor ca un mod de a stimula fuziunile si achizitiile si incurajarea cercetarii si dezvoltarii industriale.
De la lansarea euro in 1999, Italia a fost codasul zonei in ceea ce priveste cresterea PIB-ului, competitivitatea internationala a afacerilor, productivitatea muncii si procentul de persoane angajate.
"Situatia reala a Italiei nu e chiar asa de grava, cum ar putea crede unii. Avem un surplus in balanta comerciala, daca nu luam in calcul importurile de energie." In industria de incaltaminte, una dintre puterile traditionale ale Italiei, "numarul de pantofi vanduti s-a injumatatit in ultimii zece ani, dar profiturile au crescut. Chiar si in aceasta industrie simpla a existat o reforma puternica si ne-am pozitionat pe piata produselor de lux".
Incepand cu luna august, reformele au inceput sa se impotmoleasca. Desi bugetul pe 2007 urmarea sa acopere 3% din deficitul Italiei, face acest lucru in principal crescand taxele si inasprind legislatia pentru evaziune fiscala, in loc de a reduce cheltuielile guvernamentale, asa cum s-a promis in iulie. Pe 19 octombrie, Standard & Poor's si Fitch Ratings, agentii de rating internationale, au criticat planul bugetului italian si au redus ratingul Italiei.
Prodi a spus ca numeroasele critici aduse de catre oamenii de afaceri la adresa bugetului sau pentru 2007 sunt incorecte, pentru ca a satisfacut una dintre principalele lor cereri, si anume diminuarea impozitului salarial pentru a incuraja competitia. Criticii au atacat guvernul pentru cresterea taxelor cu scopul de a acoperi deficitul bugetar in loc de a reduce cheltuielile guvernamentale. Dar Prodi a declarat ca guvernul nu a cedat presiunilor venite din partea partidelor de extrema stanga din coalitie pentru politicile de redistribuire a veniturilor.
"Ca sa fiu cat mai exact, patru cincimi din coalitie nu apartin de extrema stanga. Pana acum, politicile au fost corecte, de tip european, compromisuri de centru-stanga", a spus el.
A promis sa schimbe una dintre reformele controversate ale sistemului electoral adoptate de guvernul Berlusconi, spunand ca este o "lege groaznica" al carei singur scop a fost diminuarea victoriei sale in alegerile generale din aprilie. Nu va fi usor sa reformam sistemul, dar vom incerca", a spus Prodi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO