Business Internaţional

Producatorii auto au fost "amendati"

04.08.2008, 18:02 10

Bursele europene au avut prima saptamana de scadere din ultimele trei, in conditiile in care estimarile negative privind profiturile BMW si Ryanair au dus la declinul actiunilor producatorilor de automobile si companiilor aeriene, iar pretul petrolului a crescut, scrie Bloomberg.
Actiunile BMW, cel mai mare producator de automobile de lux din lume, au atins cel mai scazut pret din anul 2003 pana acum, in timp ce Ryanair a inregistrat si ea cea mai puternica scadere saptamanala din ultimii patru ani si jumatate.
Indicele paneuropean Dow Jones Stoxxx 600 a pierdut 0,5% in ultima saptamana, ajungand la 280,24 puncte. Indicele a scazut cu 23% in decursul intregului an, dupa ce bancile au suferit pierderi in valoare de circa 480 de miliarde de dolari (307 mld. euro) din cauza creditelor neperformante si scaderii valorii contabile a activelor, iar inflatia a dus la diminuarea profiturilor si pretul petrolului a atins un maxim record.
"Piata este cuprinsa de incertitudini. Exista un soc in ce priveste pretul petrolului si sentimentul ca economiile Statelor Unite si Europei se vor deteriora. Estimarile privind castigurile raman in continuare prea ridicate", a spus Sebastian Paris-Horvitz, strateg la Axa Investment Managers in Paris.
Indicii nationali de referinta au scazut in 12 din cele 18 tari din Europa de Vest in cursul ultimei saptamani. Indicele pietei franceze de capital, CAC 40, a coborat cu 1,4%. Indicele britanic FTSE 100 a ramas aproape neschimbat, in vreme ce indicele german DAX a scazut cu 0,6%. In Irlanda, indicele ISEQ a inregistrat un declin de 16%.
Pretul petrolului brut a inregistrat si el prima saptamana de crestere din ultima luna, urcand cu 1,5% dupa ce vicepremierul israelian Shaul Mofaz a declarat ca Iranul se indreapta catre "un progres major" in ce priveste programul sau de inarmare nucleara.
Actiunile BMW a scazut cu 11%, cel mai mare declin saptamanal din luna martie a anului 2003, iar Michelin, al doilea mare producator de anvelope din lume, a coborat si el cu 14%, in vreme ce Renault a avut o scadere de 8,9%, iar Ryanair de 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO