Business Internaţional

Producatorii de vinuri isi muta podgoriile din calea incalzirii globale, la altitudini mai mari

01.10.2007, 01:09 116

Miguel A. Torres, in varsta de 64 de ani, declara recent intr-un interviu: "Ne mutam in zonele mai racoroase din Catalonia, unde suntem avantajati de Pirinei, care se afla la numai 200 km. Noile vii plantate acolo sunt un succes si vor putea fi folosite in viitor".
Viticultorul, membru al unei familii cu traditie in domeniu, a plantat vita-de-vie la un kilometru deasupra nivelului marii in zona nordica a Spaniei, pe dealurile de langa Tremp, Catalonia. Noua podgorie este situata la un nivel de patru ori mai mare decat plantatia originala a familiei.
Torres va investi 10 milioane de euro in eliminarea emisiilor de dioxid de carbon, principalul gaz vinovat pentru incalzirea globala. Viticultorul va continua sa cumpere terenuri situate in zone mai racoroase, deoarece oamenii de stiinta avertizeaza tot mai des cu privire la efectele incalzirii globale asupra calitatii vinurilor. Torres isi va proteja afacerea, parte dintr-o industrie de 16 miliarde de euro, prin plantarea de vita-de-vie in regiunile din nordul tarii, la altitudini mai inalte.
In timp ce zonele nordice ale Europei, cum ar fi Marea Britanie, castiga tot mai mult datorita incalzirii globale, tarile mediteraneene, cum este cazul Spaniei, Frantei sau Italiei, cei mai mari producatori europeni, va trebui sa se adapteze noului climat.
Efectele incalzirii globale sunt deja vizibile in industria producerii vinului. Torres afirma ca recoltele de anul acesta au fost gata mai devreme cu doua saptamani fata de acum 40 de ani. In Germania, Institutul National al Vinului a anuntat in iunie ca vita-de-vie a inflorit mai devreme ca niciodata, iar in Franta in luna decembrie a fost admisa pentru prima oara irigarea podgoriilor.
Cantitatea de vin produsa nu este insa in pericol. Uniunea Europeana estimeaza ca cei 27 de membri ai sai vor produce pana in 2011 cu 15% mai mult vin decat este necesar. In orice caz, expertii avertizeaza asupra modificarilor calitatii vinurilor, aceasta fiind cea mai afectata de schimbarile climaterice din ultima vreme.
"Problema principala este ca schimbarile climatice confera vinului o aciditate scazuta si un continut mai mare de alcool, ceea ce transforma bautura intr-o bomba microbiologica. Vinurile isi pierd abilitatea de a se invechi, iar prospetimea se pierde datorita aciditatii scazute", declara fondatorul Academiei Spaniole de Vinuri, Pancho Campo.
Gregory Jones, cercetator la Universitatea din Oregon, este de parere ca incalzirea globala din ultimul secol a ajutat la imbunatatirea vinurilor europene si nu la deteriorarea lor.
Jones a descoperit ca media temperaturilor de crestere in 27 de tari producatoare de vin a crescut cu 1,26 grade Celsius din 1950 pana in 1999, fapt care a imbunatatit productia. De asemenea, Jones mai spune ca vinurile au primit un punctaj mai mare pe lista Sotheby's, cu 13 puncte mai mult pentru fiecare grad Celsius.
Majoritatea regiunilor din Europa beneficiaza acum de temperaturi optime, dar previziunile pentru urmatorii 50 de ani ar putea impune schimbari in legislatia unor tari ca Franta, care are un set normativ foarte strict pentru zonele de cultivare a vitei-de-vie.
Jones e de parere ca soiurile asociate unei anumite regiuni se vor muta : "Fiecare varietate de vita-de-vie are limitele sale. Intrebarea este care va fi limita peste cativa ani dintre un Burgundy si un Beaujolais? Guvernele va trebui sa permita aclimatizarea anumitor soiuri pentru a nu pierde din prestigiu si calitate.
Miguel Torres este de acord cu Jones in aceasta privinta si considera ca viticultorii catalonezi vor fi siliti sa ia masuri cat mai curand. "In urmatorii 10 ani, podgoriile de la malul marii se vor muta in vaile nordice, iar cele din Tempranillo, acum aflate pe versantii vailor, vor ajunge la munte."
Stramosii lui Torres s-au ocupat de cultivarea si productia vinului timp de mai mult de trei secole, compania cu acelasi nume fiind intemeiata in 1870. De atunci pana in prezent, viile Torres au supravietuit unei invazii de phyloxera in secolul nouasprezece si bombardamentelor din 1939, care au distrus complet crama familiei. Compania detine mai mult de 1.750 de hectare de vie in Spania, Chile si California, inclusiv plantatia principala de la Pacs, unde se afla statia de imbuteliere si crama, dar si cele 104 hectare din Tremp, San Miquel, cea mai inalta locatie a familiei Torres, situata la aproape 950 de metri altitudine.
Raul Bobet, director de productie la via din Trempe, este de parere ca altitudinea inalta va salva podgoriile San Miquel de efectele incalzirii globale. "Am decis sa plantez vita de vie la 1.000 de metri din cauza schimbarilor climatice. Sunt foarte atent la calitatea strugurilor. Datorita noptilor racoroase si influentelor din Pirinei, aici am sa obtin calitatea dorita."
Bobet, in varsta de 48 de ani, a pornit acum 23 de ani ca simplu angajat pe plantatia Torres, iar in prezent are in grija dealurile de Sauvignon Blanc, Albarino si Riesling. Pasionat de vin si podgorii, Bobet isi cultiva propria plantatie, sperand sa produca in curand circa 80.000 de sticle sub brandul Encus.
In vreme ce viticultorii din Spania, Franta si Italia sunt tot mai ingrijorati de efectele incalzirii globale, tarile din nordul Europei incep sa profite de climatul mai cald din ultimii ani. Cel mai bun exemplu este Marea Britanie.
Editorul revistei de specialitate Decanter, Stephen Spurrier, afirma ca incalzirea vremii
l-a convins sa planteze vita-de-vie la ferma sotiei sale din Dorset, sud-vestul Angliei. "In 1987, am chemat un expert francez de la Chablis sa analizeze solul. A spus ca este absolut perfect pentru plantarea vitei-de-vie, dar climatul de atunci era nepotrivit, asa ca am renuntat la idee. In ultimul deceniu, modificarile vremii au facut din Marea Britanie locul perfect pentru vinurile spumoase. Daca nu intervine nimic, vom incepe sa plantam in primavara."
Unii producatori britanici nu au putut face fata cererii tot mai mari de vinuri spumoase produse in Anglia. Viticultorul Mike Roberts de la Ridgeview, in Sussex, spera sa produca anul acesta 150.000 de sticle de vin spumant, cu jumatate mai mult decat anul trecut, iar pentru 2009 Roberts doreste ca cifra sa se dubleze.
"Cererea este atat de coplesitoare, incat nu putem aproviziona pe toata lumea. Nu-mi permit sa beau vin din productia proprie deoarece avem prea multa nevoie de el in rafturi. Este prea pretios."
Roberts e de parere ca imbunatatirea vinurilor englezesti se datoreaza nu numai conditiilor mult mai bune de crestere, dar si unui mod de abordare mai profesionist. Vinurile podgoriei Ridgeview au castigat deja o serie de concursuri internationale, inclusiv International Wine Challenge. Fran?ois Despagne, reprezentantul producatorului francez Chateau Grand Corbin Despagne, explica: "Este imposibil sa produci vin bun fara struguri buni". El sustine ca vinurile frantuzesti sunt speciale datorita sfinteniei cu care se respecta ceea ce francezii numesc "terroir". "Multi oameni cred ca este vorba despre soluri. Nu. Terroir este combinatia dintre sol si conditiile meteo."
Miguel Torres se lupta cu incalzirea globala in felul sau, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon in fabrici, inlocuirea autovehiculelor angajatilor cu masini hibrid si instalarea de panouri protovoltaice la principalul punct de productie, in Pacs. Acestea genereaza caldura si produc electricitate de 670 de kilowati, acoperind 11% din nevoia de curent electric a fabricii. "Peste 20 de ani, cand voi fi foarte batran si nepotii ma vor intreba de ce planeta pe care le-o las mostenire este asa cum este, am sa le raspund ca am facut tot ce am putut."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO