Business Internaţional

Producătorul sud-coreean de anvelope Nexen investeşte 800 de milioane de euro în Cehia

Producătorul sud-coreean de anvelope Nexen investeşte...

Autor: Anca Dumitrescu

25.06.2014, 21:03 615

Cehia a învins Polonia în cursa pentru găzduirea fabricii, a cărei construcţie reprezintă cea mai mare investiţie atrasă de statul ceh după un proiect de 1,1 miliarde de euro al Hyundai Motor din 2006.

Cehia, ca şi alte ţări foste comuniste, are nevoie de investiţii străine pentru a ajunge din urmă statele mai bogate din Uniunea Europeană, după ce criza financiară mondială şi austeritatea au provocat o recesiune de lungă durată.

"Am convenit că una dintre priorităţile majore, poate cea mai importată, să fie combaterea şomajului şi eforturile de a susţine creşterea economică prin toate mijloacele posibile", a declarat premierul Bohuslav Sobotka, după ceremonia de semnare a contractului, la Praga.

El a arătat că unul dintre rezultatele concrete ale strategiei este finalizarea cu succes, după 13 luni de negocieri, a discuţiilor care vor duce la a treia mare investiţie directă din Cehia.

Fabrica Nexen ar putea crea 1.000 de locuri de muncă în primii trei ani de funcţionare, potrivit guvernului de la Praga.

Unitatea va fi amplasată la circa 80 de kilometri nord-vest de Praga, lângă Zatec, oraş situat într-o regiune cu cea mai ridicată rată a şomajului din ţară, de 11% în luna mai.

PIB-ul Cehiei pe cap de locuitor, în funcţie de puterea de cumpărare, a scăzut în 2013 la 80% din media UE, de la 83% în 2007, potrivit datelor Eurostat.

În Polonia, acelaşi indicator a urcat la 68% din media UE, de la 54% în 2007, iar în Slovacia PIB-ul a avansat în aceeaşi perioadă de la 68% la 76%.

"Comparativ cu alte ţări, precum Slovacia şi Polonia, nu am evoluat prea bine, nu aşa de bine cum am sperat. Convergenţa aproape a stagnat", a declarat Mojmir Hampl, viceguvernator al băncii centrale, într-un discurs susţinut în această lună la Camera Americană de Comerţ din Praga.

Economia Cehiei a înregistrat în primul trimestru o creştere de 2,5%, cel mai rapid avans din ultimii trei ani, după cel de 1,1% consemnat în trimestrul precedent.

PIB-ul Cehiei a scăzut timp de şapte trimestre consecutive, până în septembrie 2012.

În intervalul 1993-2012, Cehia a atras investiţii de circa 84 de miliarde de euro, cu un vârf de peste 9 miliarde de euro atins în 2005, potrivit datelor agenţiei de stat CzechInvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO