Business Internaţional

Profitul asiguratorului PZU, tras in jos de rezervele mari

25.05.2007, 16:24 17

Asiguratorul polonez PZU a inregistrat o scadere de 16% a profitului net pana la 1,15 miliarde de zloti (304 mil. euro) in primul trimestru al anului, din cauza cresterii rezervelor, masura impusa de autoritatea poloneza de reglementare a asigurarilor, scrie Warsaw Voice.
"Autoritatea de reglementare a coborat dobanda folosita pentru calcule interne la 3,33% de la 3,4% pe 31 ianuarie. Am avut si o rata mai coborata, care in mod normal ar fi dus la o reducere a profitul, dar in schimb a dus la necesitatea crearii unor rezerve mai mari", spune Miroslaw Panek, directorul financiar al PZU.
Primele brute ale asiguratorului au crescut in primul trimestru cu 5%, pana la 4,2 miliarde de zloti (1,1 mld. euro), de la 4 miliarde de zloti (1,05 mld. euro) anul trecut. Compania PZU a fost subiectul unei dispute legata de detinerea controlului intre Eureko, asigurator olandez, si guvernul polonez, pe fondul achizitionarii de catre Eureko a 30% din PZU in 1999.
Trezoreria poloneza a vandut 30% din actiunile PZU catre Eureko, printr-un contract in care, conform afirmatiilor conducerii asiguratorului olandez, era inclusa o garantie care prevedea ca va putea cumpara inca 21%. Conducerea grupului polonez nu a comentat hotararile luate de Curtea Internationala de Arbitraj care a judecat cazul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO