Business Internaţional

Profitul bancii centrale a Poloniei, marul discordiei intre premier si presedinte

13.07.2009, 19:02 17

Conflictul dintre presedintele polonez Lech Kaczynski si premierul Donald Tusk cu privire la activitatea bancii centrale s-a adancit dupa ce Piotr Kownacki, sef al cabinetului prezidential, a declarat ca intentia guvernului de la Varsovia de a spori prerogativele bancii in consolidarea bugetului de stat violeaza prevederile constitutiei, scrie Bloomberg.
Slawomir Nowak, consilier politic al premierului Donald Tusk, a avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul ar putea modifica legislatia astfel incat profitul bancii centrale sa mearga la bugetul de stat, si sa nu mai fie utilizat pentru a acoperi riscurile valutare. Kownacki a precizat ca o asemenea masura ar insemna ca "banca centrala sa puna rezervele valutare ale Poloniei si stabilitatea zlotului in pericol".
Conflictul privind politicile monetare si fiscale dintre presedintele Kaczynski si prim-ministrul Tusk vine cu putin timp inaine de alegerile prezidentiale din 2010, cand cei doi vor lupta pentru mandatul de sef de stat. Tusk doreste urgentarea adoptarii monedei euro, in timp ce presedintele polonez si guvernatorul bancii centrale Slawomir Skrzypek se opun vehement acestui demers.
Propunerea lui Tusk afecteaza imaginea Poloniei la nivel extern, sunt de parere analistii.
"O asemenea interventie a guvernului ar starni o adevarata controversa si ar putea afecta imaginea Poloniei, intrucat ar fi interpretata drept un atac la independenta bancii centrale", a afirmat Stanislaw Gomulka, fost viceministru de finante si, in prezent, economist-sef pentru Clubul de business de la Varsovia. "Nu pot intelege de ce guvernul a venit cu o asemenea idee", a conchis el.
Joia trecuta, premierul polonez a discutat cu Kaczynski despre planul sau de a reduce deficitul bugetar pe 2010 prin includerea in bugetul de stat a profitului obtinut de banca centrala, estimat la peste 10 mld. zloti (2,3 mld. euro).
Tusk a argumentat ca propunerea sa ar putea evita majorarea impozitelor.
Banca centrala a replicat, anuntand ca nu va obtine profit anul acesta desi, ulterior, guvernatorul a declarat ca va varsa 95% din profit in bugetul de stat, in cazul in care acesta va exista si daca riscurile valutare vor permita un asemenea demers.
"Exista riscul ca peste un an sau cinci trimestre valoarea zlotului sa se modifice puternic si, din acest motiv, banca centrala trebuie sa aiba rezerve", a declarat ieri Kownacki, seful cabinetului Kaczyinski. In lipsa acestor rezerve, institutia "nu si-ar putea indeplini sarcinile si ar inceta sa mai fie o banca centrala europeana".
Guvernul de la Varsovia a majorat saptamana trecuta tinta de deficit bugetar cu 48%, pana la 27,2 mld. zloti (6,2 mld. euro), avertizand ca recesiunea economica afecteaza puternic veniturile bugetare. Totodata, guvernul a revizuit in scadere estimarile de crestere economica pe 2009 de la 1,7% la 0,2%, in timp ce pentru 2010 a anuntat o crestere de 0,5%.

Deficitul bugetar, principala problema a Poloniei

Deficitul bugetar al Poloniei s-ar putea majora in 2009 cu cel putin jumatate fata de tinta initiala, amenintand sa intarzie planurile guvernului de la Varsovia de adoptare a monedei euro. Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a anticipat ca Polonia ar putea inregistra un deficit bugetar de 6,2% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2010. In 2008, deficitul bugetar al Poloniei s-a situat la 3,9% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO