Business Internaţional

Profitul Deutsche Bank creste cu 18%

01.11.2004, 00:00 14



Deutsche Bank, banca numarul trei din Europa dupa marimea activelor, a declarat ca profitul a crescut cu 18% in trimestrul trei datorita scaderii costurilor de hedging si a provizioanelor, crestere care a contribuit la recuperarea gaurii din venit, informeaza Bloomberg.



Profitul a ajuns la valoarea de 680 de milioane de euro, 1,28 de euro pe actiune, fata de 576 de euro cat era anul trecut. Profitul a depasit estimarile analistilor care au participat la un sondaj realizat de Bloomberg. Cifra de afaceri a pierdut doua procente ajungand la 5,1 miliarde de euro.



Directorul executiv Josef Ackermann investigheaza managementul companiei pentru a creste profitabilitatea si a declarat ca banca va intreprinde actiuni decisive pentru a imbunatati rezultatele.



"Deutsche este inca foarte dependenta de pietele volatile", a afirmat Dieter Ewald, manager la Frankfurt Trust, care se ocupa de aproape 16 miliarde de euro, inclusiv actiunile bancii. "Ramane de vazut daca provizioanele de risc si costurile mici vor putea fi sustinute. Nu cred ca Ackermann isi va atinge tinta de profitabilitate".



Actiunile Deutshe Bank au scazut cu 46 de centi (0,8%) la 59 de euro. Ackermann a promis sa cresca rentabilitatea capitalului la 25% anul viitor fata de 13% cat a fost in 2003. Aceasta tinta va fi dificil de atins fara alte reduceri de cost, spun analistii de la HSBC Holdings.



Costurile au fost reduse cu 6 procente la 4 miliarde de euro. Banca a scazut provizioanele de la 174 de milioane de euro la 83 de miloane. Venitul din dobanzi a scazut cu 28% iar cel din comisioane si taxe a ajuns la 2,3 miliarde de euro, cu 4% mai putin decat anul trecut.



Kian Abouhossein, analist la JPMorgan spune ca rezultatele sunt destul de dezamagitoare. Veniturile sunt relativ mici, desi provizioanele au fost reduse".



Veniturile Deutsche Bank au ajuns la cel mai mic nivel din 2003, oglindind declinul firmelor de pe Wall Street, precum Citigroup si Merrill Lynch, care au raportat o scadere a veniturilor din tranzactiile de actiuni.



La Deutsche Bank, vanzarile si tranzactiile au ajuns la 1,4 miliarde de euro, cu 7% mai mult decat anul trecut. Valoarea mai mica a veniturilor din tranzactiile cu capital si din comert a fost compensata de cele 110 milioane de euro care au provenit din taxe si din costurile mici ale hedgingului.



Tranzactiile de la Bursa din New York au fost cele mai putine din ultimii trei ani din cauza grijilor fata de razboiul din Irak si fata de pretul record al petrolului.



Deutshe Bank a fost detronata de Citigroup din pozitia de lider al emisiunilor de obligatiuni de pe piata europeana si a coborat pe locul 7 pe piata americana, conform datelor Bloomberg. Banca a ratat si pozitia de consultant pentru cele mai mari fuziuni si achizitii din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO