Business Internaţional

Profitul Gazprom s-a dublat în trimestrul al treilea, la 10,1 miliarde dolari

Profitul Gazprom s-a dublat în trimestrul al treilea, la...

Autor: Anca Dumitrescu

17.01.2013, 18:47 412

Profitul net al gigantului rus Gazprom s-a dublat în trimestrul al treilea faţă de intervalul similar al anului precedent, la 305 miliarde ruble (10,1 miliarde dolari) şi a depăşit aşteptările analiştilor, datorită influenţei pozitive a cursului valutar al rublei care a compensat costurile mai mari.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg anticipau un profit net de 291 miliarde de ruble.

Veniturile au urcat cu 18%, la 1.120 miliarde ruble (37 miliarde dolari), avansul fiind alimentat în mare parte de vânzările de petrol şi produse rafinate.

Costurile operaţionale au urcat cu 40%, la 868 miliarde de ruble (28,7 miliarde dolari).

Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, s-a confruntat anul trecut cu scăderea cererii în Europa, care mărit concurenţa pentru menţinerea vânzărilor.

Grupul a oferit discounturi unora dintre clienţi şi a mărit investiţiile în pofida cererii mai mici, explicând că trebuie să asigure capacitatea de producţie şi de transport pentru viitor.

Volumul gazelor livrate în Europa a scăzut cu 3% în primele 9 luni, în timp ce preţul mediu a crescut cu sub 1%, la 379 dolari pentru 1.000 de metri cubi, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO