Business Internaţional

Profitul grupului BMW a scazut cu aproape 90%

18.03.2009, 14:38 11

Norbert Reithofer, presedintele consiliului de administratie al BMW, a anuntat ca producatorul auto lucreaza deja la o noua ofensiva de modele, care vor fi lansate dupa 2010 si care vor avea un grad ridicat de profitabilitate pentru companie.

In 2008 BMW a inregistrat un profit operational (EBIT) de 921 mil. euro, in scadere cu 78%, si o marja operationala de 6,3%. Profitul net a scazut in 2008 cu peste 89%, la 330 mil. euro, in timp ce veniturile pe segmentul auto a inregistrat o scadere de aproape 10%, la 48,78 miliarde de euro, in timp ce productia de masini a scazut cu cateva procente, la 1,43 mil. unitati. BMW a redus numarul de angajati cu 7.498 de oameni in 2008, pentru a se adapta la noile conditii de piata.
"Anul 2009 va fi un an de tranzitie, in care estimam ca piata auto europeana va inregistra o scadere cuprinsa intre 10% si 20% in comparatie cu anul trecut. Acum lichiditatile sunt pe primul loc ca prioritate pentru companie, dupa care urmeaza cash-flow-ul. Din 2010 estimam ca vanzarile BMW vor reveni pe trendul ascendent datorita innoirii portofoliului. Marcile concurente inregistreaza vanzari mai mari deoarece au modele de volum mai noi, in timp ce spre exemplu la BMW Seria 1 (cel mai ieftin model din gama - n.red.) este deja de patru ani pe piata, la fel si Seria 3 (care a beneficiat de un facelift anul trecut - n.red.)", a declarat Norbert Reithofer, in cadrul prezentarii anuale a rezultatelor financiare.
Intre 2010 si 2015 BMW Group va lansa pe piata europeana modelul MEGA City Vehicle, un automobil destinat traficului urban, care va dispune atat de un motor electric cu tehnologie plug-in (incarcare de la priza), cat si de un motor cu combustie interna. In aceeasi perioada Renault, Nissan si Ford si-au anuntat intentia de a lansa automobile electrice destinate pietei europene. BMW a prezentat anul trecut conceptul MINI E, un model echipat cu un motor electric de 204 CP, care dispune de baterii Li-Ion produse de catre compania americana AC Propulsion. Pentru viitorul MEGA City BMW ia in calcul si companiile producatoare de baterii din Coreea de Sud precum LG sau Japonia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO