Business Internaţional

Profitul MOL scade cu 66%

10.08.2007, 20:12 10

MOL, cea mai mare companie de rafinare a petrolului din Ungaria, a anuntat un profit in scadere cu 66% pe trimestrul doi din cauza scaderii productiei, intaririi forintului fata de dolar si impozitelor mai mari, scrie Bloomberg.
Profitul net al MOL a scazut pana la 25,4 miliarde de forinti (146 milioane de dolari), de la 76,7 miliarde de forinti in perioada similara a anului trecut. Media estimarilor a noua analisti intervievati de Bloomberg indicase o valoare a profitului de 50 de miliarde de forinti. Veniturile au scazut pana la 607 miliarde de forinti, de la 708 miliarde de forinti cu un an in urma.
Profitul MOL a scazut in conditiile in care guvernul ungar a majorat taxa pe profitul companiilor ca parte a pachetului de masuri menite a genera o reducere a deficitului bugetar al tarii.
Compania ungara a rascumparat actiuni pentru a se proteja impotriva unei potentiale oferte de preluare venite din partea companiei austriece OMV.
Oficialii OMV, compania austriaca de stat din sectorul petrolului si gazelor, nu vor lansa o oferta oficiala pentru MOL impotriva dorintei managementului companiei ungare, a declarat CEO-ul OMV, Wolfgang Ruttenstrorfer, citat de Portfolio.hu.
"Ne dorim o combinare amiabila, bazata pe recomandarea boardului MOL", a declarat Ruttenstorfer. El a adaugat ca OMV nu este presata nici de timp, nici de proprii actionari in vederea formularii unei oferte publice.
Ruttenstorfer a declarat ca OMV nu intentioneaza sa-si vanda participatia de 18,6% in cadrul MOL, pe care o considera in continuare "o investitie buna". In plus, aceasta va opri alte companii sa lanseze o oferta de preluare a MOL.
In iunie, OMV si-a majorat participatia in cadrul MOL de la 10% la 18,6% si a anuntat ca doreste discutii amiabile, privitoare la o posibila alianta intre cele doua companii. MOL si guvernul maghiar au respins din start oferta, declarand ca OMV doreste, de fapt, sa preia controlul asupra MOL.
Compania combinata ar avea sedii in Viena si Budapesta si ar include manageri din cadrul ambelor companii. Fuziunea ar duce la reduceri de costuri cu 4 miliarde de euro in decurs de zece ani, a declarat CEO-ul OMV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO