Business Internaţional

Profitul Societe Generale, mai mare cu 30%

11.02.2005, 00:00 9

Banca franceza Societe Generale a raportat un profit cu 30% mai mare pe trimestrul patru in urma cresterii inregistrate din operatiunile cu instrumente derivate si din activitatile de retail bancar pe pietele din afara Frantei, relateaza Financial Times. Grupul a anuntat in acelasi timp o majorare a dividendului.


Valoarea actiunilor a crescut cu 2,8% in urma raportarii rezultatelor financiare, depasind cresterea de 0,04% a indicelui DJ Stoxx al bancilor europene.


Cea de-a doua banca a Frantei din punct de vedere al capitalizarii de piata, pozitionata inaintea Credit Agricole SA, a inregistrat castiguri in valoare de 836 milioane de euro pe trimestrul patru comparativ cu 644 milioane in acelasi trimestru al anului anterior. Rezultatul a depasit previziunile analistilor, ce indicau o valoare de 706 milioane de euro a profitului.


Veniturile au avansat cu 10%, pana la 4,32 miliarde de euro.


Banca a declarat ca boardul sau va recomanda majorarea dividendului cu 32% comparativ cu 2003, pana la 3,30 de euro pe actiune.


Asemeni altor banci europene, Societe General a avut de castigat in urma reducerii cu 43% a provizioanelor pentru credite neperformante, pana la 104 milioane, masura adoptata pe fondul cresterii economice.


Banca rivala BNP Paribas, cea mai mare banca a Frantei din punct de vedere al capitalizarii de piata, a raportat saptamana trecuta o crestere a profitului, scaderea provizioanelor legate de pierderea din credite si intentia de majorare a dividendului.


Divizia de derivate a SocGen a avut de castigat de pe urma comisioanelor percepute pentru crearea de produse derivate individualizate pentru clienti din randul persoanelor fizice, companiilor si fondurilor de risc ce opereaza pe piete financiare sofisticate.


Divizia de operatiuni bancare pe segmentul de retail a inregistrat profit pe baza creditelor si serviciilor financiare oferite in afara Frantei. Societe Generale s-a extins pe piete emergente cum ar fi Europa de Est, datorita gradul de saturatie al pietei franceze.


Profitul diviziei de corporate si investment banking a avansat cu 48% pana la 411 milioane de euro in trimestrul patru, incluzand o crestere pana la 112 milioane de euro a operatiunilor cu titluri si de consultanta, de la 36 milioane cu un an in urma.


Veniturile din operatiunile cu titluri si de consultanta au crescut de la 428 milioane de euro la 498 milioane euro pe trimestrul patru, insa sub nivelul de 555 milioane de euro, inregistrat pe trimestrul trei.


"Unele din aspectele ce au fost scoase in evidenta in trecut s-au materializat, si anume costurile au crescut intr-un ritm mai sustinut decat cel al veniturilor, cat si volatilitatea acestei divizii," a declarat Kinner Lakhani, analist in cadrul ABN Amro din Londra.


Divizia de retail banking si servicii financiare a SocGen a raportat o crestere de 23% a castigurilor pana la 451 milioane de euro, incluzand o crestere de 12% a profiturilor retelei sale franceze de retail banking, pana la 264 milioane de euro.


Veniturile retelei franceze au crescut cu 3,5% in trimestrul patru pana la 1,52 miliarde de euro, insa analistii au remarcat cresterea mai accelerata de 3,7% a costurilor operationale pana la 1,03 miliarde de euro.


Divizia interna de retail banking se confrunta cu competitia stransa venita din partea rivalelor franceze, iar ratele scazute ale dobanzii pe termen lung i-au afectat marjele.


Totusi, divizia in plina expansiune de consumer banking din afara Frantei a inregistrat o crestere cu 35% a profiturilor pana la 74 milioane de euro. Banca a declarat ca se asteapta ca aceasta divizie sa deschida aproximativ 200 de filiale in acest an.
catalin.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO