Business Internaţional

Profituri in scadere pentru Lehman si Goldman Sachs

19.03.2008, 19:46 13

Bancile americane de investitii Goldman Sachs si Lehman Brothers au inregistrat scaderi insemnate ale profitului in primul trimestru, dar, per ansamblu, rezultatele au fost peste asteptarile analistilor.
Profitul net al bancii de investitii Goldman Sachs a scazut cu 50%, la 1,51 miliarde de dolari, in primul trimestru al anului financiar 2007/2008, incheiat la 29 februarie, de la 3,2 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a pierderilor inregistrate pe piata creditelor.
Veniturile Goldman Sachs, cea mai mare banca de pe Wall Street in functie de profituri si capitalizarea de piata, au scazut la 8,34 miliarde de dolari, de la 12,7 miliarde de dolari in intervalul similar din anul financiar precedent.
Analistii au anticipat venituri de 7,3 miliarde de dolari si un profit pe actiune de 2,57 dolari, sub cel de 3,23 de dolari raportat de banca.
Goldman Sachs a inregistrat in anul fiscal trecut rezultate record, ca urmare a tranzactiilor si investitiilor profitabile, in pofida problemelor de pe piata creditelor, care au afectat grav alte banci si companii de brokeraj.
Banca a incheiat anul fiscal 2006/ 2007 cu un profit net record de 11,6 miliarde de dolari, in crestere cu 22% fata de exercitiul financiar precedent. Veniturile nete ale Goldman Sachs au crescut, in perioada octombrie 2006 - noiembrie 2007, cu 22%, pana la nivelul record de 45,9 miliarde de dolari.
In perioada septembrie-noiembrie 2007, banca americana a inregistrat castiguri mari, ca urmare a anticiparii deprecierii titlurilor de valoare garantate prin credite ipotecare riscante, iar majorarea taxelor pentru serviciile de investment banking a permis grupului sa ocoleasca efectele negative ale limitarii creditarii, care a afectat ceilalti participanti de pe Wall Street.
In 2008, actiunile Goldman Sachs au scazut insa cu 30%, intrucat investitorii anticipeaza ca banca va fi afectata in acest an de criza din sectorul financiar.
Lehman Brothers a anuntat un profit aferent primului trimestru in scadere cu 57%, la numai o zi dupa ce actiunile celei de a patra mari banci din SUA au pierdut 19% ca urmare a vanzarii Bear Stearns. Profitul din primul trimestru a scazut la 489 de milioane de dolari, de la 1,15 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Actiunile Lehman au crescut cu 14% inainte de deschiderea sedintei de tranzactionare de la New York.
Castigurile bancii au fost afectate de o operatiune de reducere a valorii contabile a activelor in valoare de 1,8 miliarde de dolari.
Operatiunea de writedown a redus cu 88% veniturile diviziei de instrumente cu venit fix, la numai 262 de milioane de dolari.
Veniturile din consilierea de achizitii si fuziuni au crescut cu 34%, pana la 330 de milioane de dolari.
Richard Fuld, directorul executiv al Lehman Brothers, a fost nevoit sa ii asigure pe investitori ca lichiditatile bancii se afla la un nivel ridicat, pe fondul speculatiilor conform carora banca ar putea avea aceeasi soarta ca Bear Stearns, care a fost cumparata de JP Morgan dupa ce a primit un imprumut de urgenta in valoare de 30 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO