Business Internaţional

Profiturile Boeing au crescut datorita dolarului slab

25.04.2008, 19:25 15

Profitul companiei Boeing a crescut cu 38% in primul trimestru al acestui an, depasind estimarile analistilor, pe fodul cresterii comenzilor si livrarilor, scrie Bloomberg.
Profiturile provenite din operatiunile continue au crescut pana la 1,21 miliarde de dolari (767 de milioane de euro), fata de anul trecut, cand profiturile insumau 873 de milioane de dolari (554 de milioane de euro).
Vanzarile au crescut cu 4,1%, pana la 16 miliarde de dolari (10,1 miliarde de euro).
Devalorizarea cu 8,9% a dolarului in fata monedei europene i-a oferit companiei un avantaj asupra rivalilor de la Airbus, ale caror costuri sunt exprimate in mare parte in euro, in timp ce preturile aeronavelor sunt exprimate in dolari.
Un alt factor care a determinat cresterea profitului a fost numarul mare de companii aeriene care au decis sa-si innoiasca flotele anul acesta. Comenzile primite de Boeing s-au ridicat la suma record de 271 de miliarde de dolari (171,9 miliarde de euro).
"Boeing este pozitionat mai bine decat Airbus. Partial, acest lucru se datoreaza viitoarei lansari a modelului 787 Dreamliner", a declarat Eric Marshall, director de cercetare la firma Hodges Capital Management. "Devalorizarea dolarului, impreuna cu faptul ca beneficiaza de un produs superior din punctul de vedere al eficientiei consumului de combustibil ar trebui sa garanteze pentru Boeing majorarea cotei de piata in urmatorii cinci ani", a adaugat Marshall.
Conform estimarilor Boeing pentru 2009, profiturile companiei vor creste pana la valoarea de 6,8 - 7 dolari (4,3 - 4,4 euro) pe actiune, pe fondul unor vanzari de 73 de miliarde de dolari (46,3 miliarde de euro).
Livrarile de aeronave au crescut trimestrul trecut cu 8,5%, dintre care doua treimi au constituit exporturi. Numai 11% dintre comenzi au luat destinatia Statelor Unite, conform declaratiilor lui James McNerney, CEO al companiei.
Vanzarile catre companii aeriene comerciale au crescut cu 8%, pana la 8,16 miliarde de dolari (5,18 miliarde de euro), ceea ce dus la o crestere cu 39% a castigurilor din operatiuni, in timp ce vanzarile catre armata au scazut cu 1,8%, pana la 7,58 miliarde de dolari (4,81 miliarde de euro). Cu toate acestea, profiturile au crescut cu 10%, Boeing fiind contractorul numarul doi pentru Statele Unite pe segmentul de aparare, dupa Lockheed Martin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO