Business Internaţional

Profiturile HSBC cresc datorita extinderii globale

22.02.2005, 00:00 15

Cererea in crestere de credite a majorat profiturile celor mai mari banci, in special in Statele Unite si Marea Britanie, relateaza BBC News.



Jucatorii internationali, cum ar fi HSBC, profita in acelasi timp de pe urma accelerarii activitatii in Asia. Bancii HSBC, cu sediul in Londra, ii place sa se autointituleze "banca locala a lumii", desfasurand operatiuni in 76 de tari.



HSBC a fost infiintata sub denumirea de Hong Kong and Shanghai Banking Corporation, cu 140 de ani in urma, avand menirea de a finanta comertul din ce in ce mai infloritor dintre China si Europa. De atunci, banca a devenit una dintre cele mai mari din lume, cu putin in urma bancii americane Citigroup.



"HSBC s-a extins in principal prin intermediul achizitiilor," spune Richard Staites, analist bancar in cadrul Society General. "Cel mai important pas a fost achizitionarea bancii britanice Midland Bank in 1992". Anul trecut, HSBC a raportat un profit brut anual record, in valoare de 9,8 mld. euro, pe fondul preluarii firmei americane Household International.



"Cea mai mare parte a profiturilor este obtinuta din trei zone principale: SUA, Marea Britanie si Hong Kong".



Totusi, procesul de expansiune a HSBC nu a fost unul fara probleme. Staites arata ca HSBC a suferit pierderi destul de serioase pe fondul crizei finaciare din Asia, cat si pe fondul problemelor financiare din Argentina, in 2001. Ca si alte companii, HSBC incearca in prezent sa castige o pozitie importanta in cadrul economiei Chinei, o economie cu un ritm rapid de crestere, ce nu este lipsita de riscuri.



Actiunile bancii au inregistrat performante destul de bune in ultimii cinci ani, dar banca va trebui sa depuna eforturi sustinute in sensul mentinerii standardelor ridicate pe care si le-a impus.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO