Business Internaţional

Profiturile petrolistilor, majorate de uragane si furtuni

26.07.2005, 18:37 10

Exxon Mobil, BP si Royal Dutch Shell, cele mai tranzactionate companii petroliere din lume, vor raporta, cel mai probabil, profituri record aferente celui de-al doilea trimestru al anului pe fondul cresterii pretului petrolului si al benzinei, relateaza Bloomberg.

BP, cu sediul in Londra, ar putea inregistra castiguri in crestere cu 44 de procente in al doilea trimestru al anului, estimeaza sase analisti chestionati de Bloomberg. Conform datelor furnizate de Credit Suisse, si Exxon Mobil ar putea raporta pe 28 iulie o majorare a profitului la aproximativ 8 miliarde de dolari (6,56 miliarde de euro) de la 5,8 miliarde de dolari (4,76 miliarde de euro) in 2004. Shell, care va da publicitatii un raport in aceeasi zi, se asteapta sa anunte cresterea profitului net cu 46% la 5,4 miliarde de dolari (4,43 miliarde de euro).

In timp ce pretul petrolului se indrepta spre 62,10 dolari per baril, record atins pe 7 iulie la New York, BP spunea investitorilor pe 5 iulie ca marjele de profit au avut un trend ascendent in acea perioada, impulsionate de castigurile de pe pietele asiatice.

Cele mai mari 70 de companii producatoare de petrol din lume ar putea inregistra anul acesta un profit net total de 230 de miliarde de dolari (188,8 miliarde de euro), aproape cat economia Poloniei.

Aceste cresteri se datoreaza in special preturilor mai ridicate, si numai intr-o mica masura majorarii productiei de petrol si benzina, cred analistii de la Credit Suisse First Boston.

Actiunile Exxon Mobil s-au majorat anul acesta cu 16 procente la New York, cele ale BP si Shell avand aceeasi evolutie ascendenta.

In conditiile in care marjele de profit au crescut, investitorii solicita companiilor petroliere sa rascum-pere actiuni si sa mareasca dividendele acordate.

Chevron, a doua mare companie cu sediul in SUA, a oferit saptamana trecuta 17,1 miliarde de dolari (14,03 miliarde de euro) pentru Unocal, dorind astfel sa incurce planurile chinezilor de la CNOOC.

Pretul mediul al petrolului brent a fost de 51,63 dolari in trimestrul doi, in crestere cu 46% fata de media aceleiasi perioade a anului trecut, au declarat oficialii de la BP.

Cu toate acestea Credit Suisse First Boston previzioneaza pentru pretul petrolului, care se tranzactiona cu aproximativ 58 de dolari barilul saptamana trecuta, o diminuare pana la 50 de dolari per baril in 2006. Descoperirea de noi rezerve si majorarea productiei sunt destul de greu de realizat.

ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO