Business Internaţional

Program de împrumuturi după învăţătura budistă: Credite cu dobânda în funcţie de faptele bune

Program de împrumuturi după învăţătura budistă:...

Autor: CătăIina Apostoiu

17.05.2015, 13:43 638

Călugării budişti nu se prea implică în lumea materială a finanţelor, însă Phra Subin Paneeto din Tailanda spune că a simţit că nu prea are de ales când a văzut cum vecinii săi, dintr-un sat de lângă graniţa Tailandei cu Cambodgia, se chinuie să-şi ducă traiul de zi cu zi, scrie The Wall Street Journal.

Astfel, la începutul anilor ’90, acesta a lansat o operaţiune de microfinanţare cu câteva mii de bahti, dând cu împrumut mici sume de bani sătenilor pentru a-i ajuta să-şi plătească reparaţiile din locuinţă, să cumpere noi unelte pentru ferme şi să-şi plătească alte datorii, mai mari.

Astăzi, reţeaua lui Phra Subin a strâns aproximativ 60 milioane de dolari sub formă de depozite şi credite. Ideea este ca cei 66.000 de membri ai reţelei să contribuie fiecare cu sume cuprinse între 10 şi 500 de bahti, sau aproximativ 15 până la 30 dolari, pe lună. Fiecare membru care vrea să ia un împrumut este asociat cu trei sau cinci garanţi şi poate împrumuta mai mult decât a contribuit la o rată a dobânzii de 1% până la 2% pe lună, sau mai puţin dacă alţi săteni sunt de acord. Unii nu plătesc niciun fel de dobândă.

Garanţii, toţi membri ai grupului, sunt adesea prieteni, rude sau vecini. Membrii sunt încurajaţi să fi garanţi astfel încât şi alţii să fie garanţi pentru ei atunci când vor să ia un împrumut.

Jumătate din câştigurile reţelei le revin membrilor la sfârşitul fiecărui an. Restul merge către un fond social al satului.

Tailandezii au o mulţime de alte opţiuni bancare din care să aleagă. Conform băncii centrale a ţării, aproximativ 90% din gospodăriile tailandeze au acces la servicii financiare. În zonele rurale, programe de creditare sponsorizate de guvern au dat cu împrumut peste 5 miliarde de dolari de când această idee a prins la începutul anilor 2000, transformând Tailanda într-un jucător major pe scena globală a microfinanţării.

Totuşi, cererea pentru programul lui Phra Subin continuă să crească.

Alte temple şi mănăstiri din Tailanda au preluat această idee. În mai mult de 40 din cele 76 de provincii ale Tailandei călugării au început să se implice în proiecte de microfinanţare.

Motivul din spatele succesului lui Pha Subin? Unii membri, în funcţie de cât de bine urmează preceptele budiste, nu plătesc dobândă, spune Phra Subin.

Creditele fără dobândă erodează marja de profit, însă acest lucru este compensat de sistemul bazat pe principiile budiste care face ca defaulturile să fie practic inexistente. “Dacă nu eşti onest sau sincer cu ceilalţi membri ai grupului, nimeni nu te va ajuta când vrei să iei un împrumut”, spune Phra Subin.

Şi alte grupuri religioase din lume au încercat să rezolve problema sărăciei recurgând la microfinanţare. Societatea caritabilă Caritas Manila a contribuit la formarea de microbănci în Filipine, iar biserica Catolică a iniţiat proiecte similare în Indonezia. În India, templele hinduse ajută comunităţile rurale să obţină credite de la bănci.

Bancherii tradiţionali apreciază în general un astfel de sistem. Băncile comerciale mai mari tind să evite structuri similare de creditare din cauza valorii relativ mici a creditelor şi ratelor scăzute ale dobânzii însoţite de costuri operaţionale ridicate.

Există şi alte dezavantaje legate de sistemul mai puţin formal de microfinanţare: succesul reţelei lui Phra Subin se datorează în mare parte eforturilor carismaticului său fondator. Economiştii spun că deşi iniţial de succes, unele programe informale de microfinanţare eşuează pentru că liderii lor mor sau se mută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO