Business Internaţional

Programul de austeritate a dus deficitul Ungariei la 5,5% din PIB

31.03.2008, 19:34 17

Deficitul sectorului public din Ungaria pe anul 2007 a fost de 5,5% din Produsul Intern Brut, mai putin decat se estimase, scrie Portfolio. Raportul oficial al guvernului ungar va fi emis catre Eurostat, Biroul de Statistica al Uniunii Europene in urmatoarele zile, urmand ca analistii europeni sa verifice acuratetea datelor.
Datele referitoare la deficitul sectorului public pe 2007 au fost anuntate de catre Ministerul de Finante ultima data in luna ianuarie, cand guvernul estima un deficit anual de 5,7% din Produsul Intern Brut. Ministrul de Finante al Ungariei, Janos Veres, anuntase un deficit estimativ intre 5,5% ? 5,8% din PIB.
Eurostat va primi saptamana aceasta asa-numitul raport EDP (Excessive Deficit Procedure) in care cifrele vor arata un deficit de 5,5% din PIB, conform cotidianului ungar.
Cifrele sunt, in orice caz, estimative, urmand ca expertii de la Eurostat sa verifice acuratetea datelor din raport in urmatoarele saptamani. In cazul in care sunt detectate nereguli sau neconcordante, analistii de la Eurostat ii vor anunta pe omologii lor din Ungaria.
Cifrele vor fi facute publice de reprezentantii Eurostat la finalul lunii aprilie, dupa care Guvernul ungar va trimite un nou raport in luna septembrie. Cifrele finale vor fi facute publice de Biroul de Statistica al UE abia in luna octombrie.
Tinta stabilita initial de Guvernul Ungariei pentru deficitul sectorului public pe anul trecut a fost de 6,8% din Produsul Intern Brut, dar estimarile au fost treptat reduse de Ministerul de Finante sau de guvern la fiecare doua-trei luni pana la 6% din PIB.
Deficitul sectorului public va fi cu 325 de miliarde de forinti (1,25 miliarde de euro, 1,98 miliarde de dolari) mai mic decat se prevazuse initial datorita unor venituri mai mari decat se estimase initial si a unor erori de planificare. Deficitul actual ar fi fost si mai mic daca guvernul nu decidea platirea unor datorii ale companiei feroviare de stat MAV.
Deficitul de 5,5% din PIB inseamna ca daca nu are loc nicio criza neprevazuta si daca guvernul ungar isi mentine politica actuala in cazul cheltuielilor de stat, tinta deficitului de 4% pentru 2008 nu este foarte greu de atins. Avand in vedere ca diferenta dintre cele doua estimari a fost cauzata de achizitionarea unor avioane de lupta Gripen, a privatizarii unei divizii a MAV si a incetinirii dezvoltarii proiectelor de infrastructura, tinta de 4% din PIB este chiar foarte aproape de realizare, conform analistilor ungari.
In ciuda faptului ca cifrele sunt imbucuratoare la nivel local, din punct de vedere al Uniunii Europene, deficitul de anul trecut al Ungariei este inca ingrijorator de mare. Prin comparatie, Cehia si Slovacia au ambele deficite sub media de 3% prevazuta in Tratatul de la Maastricht.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO