Business Internaţional

Proprietarul celebrului district financiar Canary Wharf din Londra nu mai face fata crizei

17.05.2009, 16:59 70

In ultima perioada, Songbird Estates, compania care detine 61% din spatiile de birouri din Canary Wharf - districtul londonez care simbolizeaza statutul de centru financiar international al capitalei britanice - a inceput sa faca publice problemele cu care se confrunta pe fondul deteriorarii conditiilor de pe piata imobiliara britanica, scrie The Wall Street Journal.

Cea mai dificila perioada de-abia urmeaza insa, in conditiile in care compania poarta negocieri cu investitorii si creditorii sai, unul dintre cei mai importanti fiind gigantul american Citigroup, in incercarea de a-si restructura datoriile.
Scaderea ratei de ocupare pentru spatiile de birouri si a chiriilor de pe piata londoneza pune o presiune constanta asupra Songbird Estates, care trebuie sa ramburseze sau sa-si refinanteze pana in mai anul viitor un credit in valoare de 880 mil. lire sterline (977 mil. euro) contractat de la Citibank.
Oficialii companiei sustin totusi ca situatia companiei este stabila, dat fiind faptul ca aceasta se bazeaza pe contracte de inchiriere incheiate pe termen lung. Pana in 2014 insa, compania ar putea ramane cu spatii de birouri vacante cu o suprafata de 49.552 de metri patrati daca vor fi exercitate toate intentiile formulate de chiriasii care nu vor sa-si mai prelungeasca contractele. Aceasta inseamna 6,8% din cele 733.910 milioane de metri patrati de spatii de birouri aflate in proprietatea Songbird.
Rata de ocupare a spatiilor de birouri din intregul district Docklands - unde Canary Wharf este cel mai mare proiect - va scadea in 2009 pana la 86%, fata de 95,2% la finalul anului trecut, potrivit estimarilor firmei de consultanta imobiliara Knight Frank.
"O asemenea scadere a ratei de ocupare ar avea un impact devastator asupra Songbird", spune Nick Deacon, manager al fondului de investitii Henderson Global Investors.
In acelasi timp, scaderea nivelului chiriilor pe intreaga piata londoneza genereaza noi dureri de cap executivilor Songbird. Chiria medie incasata de companie pentru proprietatile pe care le administreaza este de 438 de lire sterline (494 de euro) pe metrul patrat, dar aceasta a inchiriat anul trecut 19.000 de metri patrati cu preturi cuprinse intre 481 si 524 de lire sterline.
"In ultimele saptamani am asistat la o stabilizare relativa a valorii proprietatilor din Londra, pe segmentul chiriilor insa preturile continua sa scada", spune Bryan Lexton, analist in cadrul Cushman & Wakefield. Scaderea chiriilor vine sa preseze si mai mult asupra Songbird, care in 2008 a inregistrat o scadere cu 80% a valorii activelor detinute, pana la 459,7 mil. lire sterline (345,6 mil. euro).
Songbird a fost creata de un grup de investitori printre care se numara banca americana Morgan Stanley, fondul de investitii imobiliare British Land si printul saudit Alwaleed bin Talal.
In acest moment, peste 90.000 de oameni lucreaza in districtul financiar Canary Wharf - care cuprinde 1,3 milioane de metri patrati de spatii de birouri si de retail - comparativ cu numai 7.000 de oameni in 1993. Aceasta crestere reflecta emergenta Londrei ca si centru financiar international in ultimele doua decenii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO