Business Internaţional

Provizioanele scad, profiturile cresc la HVB

28.07.2005, 19:22 21

Grupul bancar german HVB, care analizeaza in prezent oferta de preluare din partea UniCredito Italiano SPA, a anuntat o crestere cu 9% a profitului pe cel de-al doilea trimestru.

Trendul ascendent survine in urma implementarii unei politici de diminuare a provizioanelor pentru imprumuturi riscante conjugata cu renuntarea la pachetul de actiuni detinute in cadrul unui spital, informeaza Bloomberg.

Profitul net a atins valoarea de 230 de milioane de euro, 30 de eurocenti pe actiune, comparativ cu valoarea de 211 milioane de euro, 31 de eurocenti pe actiune, inregistrata anul trecut.

Veniturile nete din dobanzi, principala sursa de castig a creditorului, au crescut cu 2,6%, atingand o valoare de 1,49 miliarde de euro, iar provizioanele pentru riscuri au scazut cu 21% pana la o valoare de 326 de milioane de euro.

Directorul executiv al HVB, Dieter Rampl, se bazeaza pe sucursalele europene pentru obtinerea unui profit de un miliard de euro dupa ce banca a inregistrat pierderi 3 ani consecutiv. Stagnarea veniturilor in business-ul german a determinat vanzarea actiunilor detinute la spitalul Rhoen-Klinikum pentru 259 de milioane de euro. Tranzactia derulata in iunie a adus un castig de 36 de milioane de euro.

Rampl este foarte increzator in atingerea obiectivelor de profit pentru acest an fiscal. Cresterea din Europa de Est este pionul principal in aducerea afacerii gemane pe drumul eficientei financiare.

Actionarii celui de-al doilea creditor italian dupa marimea activelor, UniCredito, se vor intalni saptamana aceasta pentru a discuta preluarea HVB, ceea ce va determina formarea celui mai mare conglomerat bancar din Europa Centrala si de Est.

HVB, cea de-a doua institutie bancara germana dupa marimea activelor, a raportat un profit operational de 156 de milioane de euro, 59% din acesta fiind realizat in Austria si Europa de Est, dupa scaderea de 21 de milioane de euro inregistrata anul trecut.

Banca va renunta la creditele neperformante contra sumei de 15,4 miliarde de euro, dupa deprecierea de 2,4 miliarde de euro a valorii unor active inregistrata de la sfarsitul anului 2004.

In prezent sunt analizate ofertele de cumparare din partea potentialilor agenti corporate interesati de achizitia portofoliului "Real estate restructuring", proces realizat sub coordonarea lui Johann Berger.

Planurile aferente acestui an sunt reducerea provizioanelor de risc cu 28% pana la o valoare de 1,3 miliarde de euro si o rentabilitate financiara, indicator al profitabilitatii financiare, cuprinsa intre 8% si 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO