Business Internaţional

Publicitatea online a adus 750 mil. dolari ziarelor din SUA

29.05.2007, 19:14 11

Grupurile de presa din SUA au inregistrat o crestere de 22% a veniturilor obtinute din publicitatea online, dar avansul raportat nu este indeajuns de mare pentru a compensa declinul veniturilor aduse de publicitatea in varianta tiparita a ziarelor.
Potrivit noilor estimari ale Asociatiei Ziarelor din America (AZA), veniturile obtinute din publicitatea online au atins valoarea de 750 mil. dolari (558 mil. euro) in primul trimestru al anului, mai exact 7% din veniturile totale de 10,6 mld. dolari (7,8 mld. euro) obtinute din publicitate. Anul precedent, ponderea venitorilor din publicitatea online reprezenta 5,5% din veniturile totale, scrie Financial Times.
Veniturile aduse de publicitatea din ziare si periodice au scazut cu 13,2%, pana la 3,4 mld. dolari, in timp ce publicitatea pentru sectorul imobiliar si recrutari a scazut cu 14%.
Temerile legate de rapidul declin al publicitatii in variatele tiparite ale ziarelor s-au resimtit si in evolutia actiunilor publisherilor. Desi cititorii prefera tot mai mult site-urile ziarelor, pierderea unui cititor a variantei tiparite trebuie sa fie compensata cu zeci de cititori ai variantei online, in termeni de venituri obtinute din abonamente si publicitate.
"Ne asteptam ca publicitatea de pe site-urile ziarelor sa continue sa umple golurile din buzunarele publisherilor. Daca declinul publicitatii din ziarele tiparite demonstreaza modul in care cititorii folosesc numeroasele modalitati de informare, publicatiile devin tot mai agresive in incercarea de a redefini publicitatea tiparita prin parteneriate online si alte abordari care le vor asigura o pozitie buna in viitor", spune John Sturm, presedinte si director executiv al AZA.
Importanta site-urilor si nevoia de a tine cititorii "conectati" cat mai mult timp posibil a dus la numeroase inovatii din partea publicatiilor. Spre deosebire de schimbarile de format ale ziarelor, care nu au loc foarte des, site-urile sunt tot mai des actualizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO