Business Internaţional

Publisherul Financial Times a avut pierderi de peste 150 de milioane de euro

31.07.2007, 16:54 14

Pearson, publisherul cotidianului Financial Times si detinatorul editurii Penguin, a anuntat ca in prima jumatate a anului a inregistrat pierderi cauzate de deprecierea dolarului in raport cu lira sterlina.
Pierderile s-au ridicat la 104 milioane de lire sterline (155 de milioane de euro), adica o pierdere de 13 penny pe actiune, scrie Bloomberg. Totusi, veniturile companiei au crescut cu 2,9%, ajungand la 1,72 mld. lire sterline (2,56 mld. euro).
Cele mai optimiste estimari privind cresterea volumului de vanzari arata posibilitatea amortizarii investitiilor facute pentru reprofilarea companiei. In decembrie Pearson a vandut, pentru 600 mil. dolari (439 mil. euro), divizia Governamental Solutions, care asigura servicii precum derularea programului Medicare Helpline. Astfel compania s-a concentrat doar asupra activitatii de editare.
"Piata pe care Pearson activeaza este dinamica, iar compania se afla in ascensiune", a declarat Lorna Tilbian, analist la Numis Securities.
Oficialii companiei au declarat ca in 2007 se asteapta la "o crestere substantiala a profitului" diviziei FT Publishing, unde marja de profit a depasit 10%.
Se estimeaza ca profitul net al Financial Data, unde Pearson detine 61%, va inregistra o crestere de 20%- 24%. Financial Data, cu sediul in Bedford, Massachusetts, furnizeaza informatii financiare si cotatii bursiere in timp real.
"In domeniul educational continuam sa stabilim ritmul datorita tehnologiei avansate pe care o utilizam", a declarat Marjorie Scardino, directorul executiv al companiei.
Vanzarile din Statele Unite au totalizat 64% din totalul vanzarilor companiei, iar valoarea lirei sterline a fost in medie de 1,97 dolari (1,44 euro) in ultimele sase luni, cu 10% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Profitul operational al Financial Times s-a dublat, ajungand la 23 de milioane de lire sterline (34 de milioane de euro), fata de 11 milioane de lire sterline (16 mil. euro) cat s-a inregistrat anul trecut. Tirajul FT a crescut cu 1%, la 450.000 de exemplare.
"N-am crezut niciodata mai mult decat acum in capacitatea FT de a concura Wall Street Journal", a declarat Scardino.
Luna trecuta, oficialii Pearson si General Electric au declarat ca au luat in calcul posibilitatea lansarii unei oferte de preluare a companiei Dow Jones, publisherul ziarului american The Wall Street Journal, dar planul a fost abandonat.
Compania News Corp. detinuta de Rupert Murdoch s-a aratat dispusa sa cumpere Dow Jones, pentru 5 mld. dolari (3,65 mld. euro).
Anul acesta Pearson a investit 1,4 miliarde de dolari (1 mld. euro), achizitionand editura americana Harcourt si site-ul de afaceri eCollege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO