Business Internaţional

Publisherul german Axel Springer are peste 2 miliarde de euro pentru achizitii

03.04.2007, 19:59 13

Axel Springer, cel mai mare publisher de ziare si reviste din Europa, ar putea investi peste 2 miliarde de euro in incercarea de a creste pe plan international si de a-si extinde operatiunile pe Internet, pe fondul pesimismului privitor la evolutia presei tiparite.
Mathias Dopfner, presedinte si director executiv al Axel Springer, a declarat pentru Financial Times ca grupul de presa ar putea cheltui o suma apropiata de valoarea ofertei esuate pe care a facut-o in anul 2005 pentru ProSiebenSat.1, cea mai mare companie de televiziune a Germaniei, in cazul in care ar identifica o oportunitate unica. Dopfner a declarat ca Axel Springer este pregatit pentru un numar de achizitii mici sau mijlocii sau o achizitie importanta, scrie Financial Times.
Publisherul ziarelor Bild si Die Welt are trei optiuni de crestere: organica, achizitii mai mici, sau o tranzactie majora, a declarat Dopfner. El anuntase deja ca grupul dispune de aproximativ 1,97 miliarde de dolari pentru dezvoltare.
CEO-ul companiei a anuntat ca intentioneaza sa-si dezvolte operatiunile online pe fondul scaderii numarului de cititori de ziare si ca analizeaza in acelasi timp si alte proiecte noi care ar putea aduce EBITDA companiei sub nivelul inregistrat in 2006, de 433 milioane de euro.
Desi nu a precizat despre ce fel de proiecte este vorba, CEO-ul grupului german Axel Springer a declarat ca in jur de 120 de milioane de dolari au fost alocati initierii de noi proiecte.
"Fara niciun fel de indoiala, vom analiza indeaproape orice mare companie internationala de media care intra pe piata, indiferent daca aceasta provine din sectorul de publicatii tiparite, cel al televiziunii sau sectorul online", a adaugat Dopfner.
"Mi-ar placea sa achizitionez companii care trebuie restructurate", a declarat CEO-ul Axel Springer, adaugand ca ar putea realiza la fel de bine si unele achizitii de dimensiuni mai mici.
Axel Springer vrea sa-si mentina datoriile sub nivelul a de trei ori valoarea castigurilor inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare, pentru a-si pastra neschimbat ratingul de risc scazut pentru investitii.
Totusi, grupul ar fi dispus sa treaca peste acest nivel in cazul in care ar gasi tinta potrivita, spune Dopfner. "Incercarea noastra de a prelua cea mai mare televiziune a Germaniei a demonstrat faptul ca suntem dispusi sa mergem mai departe pentru o oportunitate unica", a aratat Dopfner.
Incercarea Axel Springer de a prelua controlul asupra ProSiebenSat.1 printr-o oferta in valoare de 3,3 miliarde de dolari, blocata anul trecut de autoritatile antitrust, ar fi impins raportul datoriilor grupului la de 4,6 ori EBITDA. EBITDA grupului a inregistrat o crestere de 4,6 procente anul trecut, de la 414 milioane de euro la 433 milioane de euro, ceea ce implica faptul ca grupul are capacitatea de a incheia o tranzactie in valoare de 2 miliarde de euro.
Dopfner a declarat ca Axel Springer se afla in negocieri cu fondurile de investitii KKR si Permira care au preluat controlul asupra unui pachet de 88% din actiunile ProSiebenSat.1 in luna decembrie a anului trecut, cu privire la restul de 12% din actiunile companiei de televiziune, actiuni pe care le detine.
Grupul nu stie inca ce va face cu acest pachet, insa va trebui sa ia o decizie in acest sens pana pe 10 aprilie.
In contextul in care noii actionari majoritari sunt asteptati sa incerce sa achizitioneze pachetul de 12%, vanzarea acestui pachet ar spori capacitatea lui Dopfner de a realiza noi achizitii.
Recent, Axel Springer a raportat o crestere de 26% a profiturilor pe anul trecut pana la 291 de milioane de euro, anuntand in acelasi timp ca isi va dubla dividendul pana la 4,60 euro pe actiune.
Compania estimeaza castiguri constante sau in usoara crestere pentru acest an.

AXEL SPRINGER SE EXTINDE

Cel mai mare publisher de ziare si reviste din Europa.

Ar putea investi peste 2 miliarde de euro pentru a se extinde pe plan international.

Doreste sa-si extinda operatiunile online pe fondul pesimismului privitor la presa tiparita.

Are mai multe proiecte in vedere, suma pe care ar putea-o cheltui apropiindu-se de valoarea ofertei esuate pentru ProSiebenSat.1.

EBITDA grupului a crescut cu 4,6% anul trecut, pana la 433 mil. euro, ceea ce indica faptul ca grupul are capacitatea de a realiza o tranzactie in valoare de 2 mld. euro.

Se afla in negocieri cu fondurile de investitii care au preluat controlul asupra a 88% din ProSiebenSat.1 cu privire la restul de 12% din actiunile broadcasterului german, detinute de grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO