Business Internaţional

Putin către economiştii Rusiei: ritmul creşterii PIB estimat pentru acest an este inacceptabil

Putin către economiştii Rusiei: ritmul creşterii PIB...

Autor: Marius Oncu

12.03.2014, 17:42 2177

"Voi sublinia din nou că ratele de creştere economică înregistrate şi cele estimate de autorităţi nu ne pot mulţumi", a transmis Putin guvernatorului băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, ministrului de Finanţe, Anton Siluanov, şi consilierului economic al Kremlinului, Andrei Belousov.

Banca centrală prognozează creştere economică de 1,5-1,8% pentru acest an, iar Ministerul Finanţelor are în vedere un avans de circa 2%.

Mulţi analişti afirmă, însă, că economia Rusiei va creşte mult mai lent, din cauza crizei pe care a declanşat-o în Ucraina.

Rusia a declanşat o criză internaţională majoră după ce a desfăşurat trupe în regiunea ucraineană Crimea, determinând autorităţile de la Kiev să declare mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în timp ce liderii statelor europene şi SUA au cerut Moscovei să respecte suveranitatea Ucrainei.

Parlamentul din Crimeea a adoptat o declaraţie de independenţă, iar un referendum pe tema alipirii la Rusia a fost programat pentru 16 martie.

SUA şi UE au ameninţat Rusia cu sancţiuni economice şi diplomatice după intervenţia militară în Crimeea.

Acţiunea Rusiei a fost determinată de înlăturarea de la putere în Ucraina, în luna februarie, a preşedintelui Viktor Ianukovici şi înlocuirea acestuia cu un regim pro-UE.

Autorităţile ucrainene au renunţat, în noiembrie, să semneze un acord de asociere cu UE, aflat în pregătire de trei ani, declanşând mişcări de protest de amploare care au condus la o baie de sânge, la Kiev. Peste 100 de persoane au fost ucise.

Ianukovici a părăsit Ucraina şi fost destituit din funcţia de preşedinte al ţării de către Parlament, de facto, la sfârşitul lui februarie. Ulterior a fost instalat un guvern interimar, iar Moscova a masat trupe militare în Peninsula Crimeea.

Economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creştere de 1,3%, cel mai slab ritm din 2009 şi uşor sub estimările analiştilor, de 1,4%, ca efect al scăderii investiţiilor pe fondul recesiunii din zona euro. În 2012, PIB-ul Rusiei a în registrat un avans de 3,4%.

Este al patrulea an în care creşterea economiei ruse încetineşte, ca urmare a declinului investiţiilor şi a cererii de petrol şi gaze, materii prime care asigură circa 70% din exporturile ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO