Business Internaţional

Putin ii face pe oamenii de afaceri sa simta fiorii reci ai comunismului pe sira spinarii

25.06.2009, 17:08 111

Primul-ministru rus Vladimir Putin a facut miercuri seara o vizita surpriza intr-un supermarket din Moscova, ordonand pe un ton dur conducerii companiei sa reduca preturile, situatie care le-a adus aminte rusilor de practicile uzuale din perioada comunista cand tot ce misca in economie era comandat de stat, potrivit cotidianului Kommersant.

Putin a intrerupt o sedinta de guvern pe tema vanzarilor din retail pentru a-si duce membrii guvernului la un magazin Perekrestok, care apartine unuia dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Rusia.
Premierul rus a cercetat raioanele impreuna cu managerii supermarketului, dar si cu diversi producatori din industria alimentara, intreband de ce produsele se vand la un pret atat de ridicat, in conditiile in care costurile de productie sunt mult mai mici.
 
Putin ataca adaosul ridicat practicat de magazine
"De ce carnatii acestia costa 240 de ruble (5,5 euro)? Vi se pare normal?", l-a intrebat Putin pe Iuri Kobaladze, directorul departamentului de relatii comerciale al grupului X5 Retail, proprietar al lantului de supermarketuri. Kobaladze s-a aparat, afirmand ca este vorba de carnati de calitate superioara si ca exista si carnati mai ieftini, la circa 49 de ruble (1,1 euro).
"Prea scump", a criticat premierul rus. "Va pot arata care este marja voastra de profit", a continuat Putin, ridicand o bucata de hartie. "Pentru acest tip de carnati, adaosul vostru este de 52%".
 
Premierul rus vrea preturi corecte pentru alimente
La raionul cu produse din carne de porc, Putin a adus noi critici la adresa preturilor practicate de supermarketul Perekrestok, apreciind ca acestea ar fi duble fata de cele juste.
"Este de doua ori mai scump decat ar trebui. Vi se pare normal ? Este prea scump", i-a spus Putin lui Kobaladze, care in cele din urma s-a angajat sa reduca preturile incepand cu a doua zi.
In sedinta de guvern care a precedat vizita la supermarketul Perekrestok, Putin a pledat pentru stabilirea unui echilibru just intre preturile la producatorii, distribuitorii si consumatorii din industrie, precizand ca "numai astfel se poate obtine echitatea sociala", potrivit agentiei de presa Interfax.
 
Oligarhul pus la punct in public
Nu este primul episod de acest gen in care Vladimir Putin este protagonist. La inceputul lunii, Putin a vizitat localitatea Pikalevo din apropierea Sankt Petersburgului, unde l-a umilit in public pe miliardarul Oleg Deripaska, comparandu-l cu un gandac si aruncand cu un stilou inspre el din cauza salariilor restante pe care una dintre companiile oligarhului rus le avea fata de angajatii sai.
"Ati facut din mii de oameni sclavii ambitiilor voastre, lipsei voastre de profesionalism sau poate, pur si simplu, lacomiei voastre meschine", i-a criticat seful guvernului de la Kremlin pe Deripaska si pe alti doi oameni de afaceri care detin fabrici de ciment si de aluminiu in localitatea Pikalevo, scena a unor miscari sociale alimentate de neplata salariilor.
"De ce au fugit precum gandacii inainte de venirea mea? De ce nu a fost nimeni in stare sa ia decizii?", a continuat destul de agresiv premierul rus. El a solicitat celor trei oameni de afaceri sa plateasca imediat salariile restante, in valoare de circa un milion de euro, lucru care s-a si intamplat in aceeasi zi.
Mai mult, Putin l-a obligat pe Deripaska sa semneze un contract de reluare a productiei pentru fabrica de ciment din Pikalevo. "Oleg Vladimirovici (Deripaska - n.red.) a semnat? Nu vad semnatura dumneavoastra, veniti sa semnati", a comentat premierul rus, aruncand cu un stilou in directia lui Deripaska. 
 
Putin trece la ofensiva
Premierul rus si-a facut aparitia in public din ce in ce mai des in ultima perioada, pentru a demonstra rusilor ca guvernul poate controla fara probleme criza economica, care nu da semne insa ca se va incheia prea curand.
Rusia se confrunta cu una dintre cele mai grave recesiuni din ultimele decenii, inregistrand in luna mai o scadere economica de 11% comparativ cu un an in urma. 
"Problemele sociale provoaca neliniste in randul autoritatilor", a declarat Masha Lipman, analist pentru Centrul Carnegie din Moscova.
"Autoritatile de la Kremlin ar putea controla nu numai propriul buget, ci si fondurile oamenilor de afaceri, spunandu-le cum sa actioneze pentru a minimiza impactul social."
"Dependenta mutuala este puternica" intre stat si oamenii de afaceri, a spus Douglas Busvine, directorul centrului rus de cercetare pentru Medley Global Advisors.
"Oleg Deripaska, spre exemplu, nu are alta solutie decat sa fie oligarhul lui Vladimir Putin. El nu poate fi nimic altceva."
 
"Tarul" zbiara la oamenii de afaceri
 
  • La inceputul lui iunie, premierul rus l-a umilit in public pe oligarhul Oleg Deripaska, comparandu-l cu un gandac si aruncand cu un stilou inspre el din cauza salariilor restante.
  • Deripaska a platit in aceeasi seara salarii in valoare de 1 milion de euro.
  • Saptamana aceasta, Putin a ordonat conducerii unui supermarket din Moscova sa reduca preturile practicate la raft.
  • El a obtinut reducerea preturilor din partea conducerii lantului de supermarketuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO