Business Internaţional

​Puţinii strategi care au anticipat corect mersul pieţelor în 2015 merg din nou contra curentului. Cine sunt ei şi cum văd viitorul

​Puţinii strategi care au anticipat corect mersul...

Autor: CătăIina Apostoiu

31.12.2015, 00:41 4089

Cei care au anticipat corect evoluţia din acest an a preţurilor acţiunilor, obligaţiunilor şi metalelor preţioase au un avertisment pentru investitori: pentru anul 2016 nu vă încredeţi în înţelepciunea mulţimii.

După un an în care majoritatea previziunilor privitoare la acţiunile americane, titlurile de trezorerie şi aur s-au dovedit greşite, puţinii strategi care au anticipat bine ce se va întâmpla pe pieţe merg din nou contra curentului, scrie Bloomberg.

Dacă proiecţiile acestora pentru anul viitor se vor materializa, investitorii se pot aştepta la 12 luni cu evoluţii pozitive pentru cotaţiile obligaţiunilor guvernamentale americane, cu randamente dezamăgitoare din partea indicelui bursier S&P 500 şi cu un nou minim al ultimilor şase ani pentru preţul aurului.

“În mod repetat, aşteptările pieţei nu s-au materializat”, afirmă Yusuke Ito, investitor la Mizuho Asset Management din Tokio. “Acţiunile au început deja să scadă, iar această presiune va continua în 2016. Pentru obligaţiuni, nu cred că Rezerva Federală  americană poate majora ratele de multe ori. Acest lucru va pune presiune şi pe randamente”.

Forecasterii profesionişti ai bursei de pe Wall Street au început anul optimişti, estimând un avans de 8% al S&P 500. Indicele se îndreaptă în schimb spre un declin de aproape 2% sub presiunea profiturilor în scădere şI a temerilor că sfârşitul erei dobânzilor zero în SUA va afecta evaluările. Aceleaşi probleme au adus pierderi pe majoritatea pieţelor de acţiuni. Pieţele emergente au suferit cele mai grele pierderi, indicele care le urmăreşte înregistrând un declin de 17%.

David Kostin de la Goldman Sachs a făcut unele dintre cele mai corecte estimări cu privire la piaţa americană în acest an. Strategul spune că creşterile din 2016 vor fi limitate la 2.100 puncte pentru S&P 500, acesta devenind astfel cel mai pesimist forecaster pentru al doilea an consecutiv. Proiecţia medie urcă la 2.216 puncte.

Ca şi în acest an, estimările lui Kostin pentru 2016 se bazează pe credinţa acestuia că evaluările au atins limita de sus.

Pe piaţa obligaţiunilor, majoritatea forecasterilor anticipau un pas mai alert al înăspririi politicii monetare care să trimită randamentele titlurilor de trezorerie în sus. Randamentele au rămas în schimb scăzute în condiţiile în care inflaţia modestă din SUA şi semnele de probleme economice pe pieţele emergente au făcut ca Fed-ul să nu acţioneze până în decembrie.

Guy LeBas de la Janney Montgomery Scott, cel care a anticipat cel mai corect evoluţia din acest an a titlurilor de trezorerie, spune că ratele titlurilor pe 10 ani vor sfârşi anul viitor exact unde sunt acum, la 2,22%. Proiecţia sa privitoare la o inflaţie scăzută şi o creştere economică fragilă contrastează cu media estimărilor incluse într-un sondaj Bloomberg, ce vizează o creştere a randamentelor la 2,75%.

LeBas se aşteaptă ca Fed-ul să majoreze ratele dobânzii de două ori anul viitor.

Cât priveşte restul pieţei mondiale de obligaţiuni, Hideo Shimomura de la Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management spune că investitorii ar trebui să se poziţioneze pentru un interval îngust de tranzacţionare a datoriei suverane a Japoniei şi Germaniei în condiţiile în care achiziţiile de obligaţiuni realizate de BCE şi Banca Japonei menţin randamentele aproape de minime record.

Shimomura, care a anticipat corect mersul titlurilor guvernamentale în 2015, este de asemenea optimist cu privire la obligaţiunile din Australia. Acesta evită piaţa obligaţiunilor corporative, care se îndreaptă către primul declin anual din 2008 pe fondul colapsului câştigurilor producătorilor de materii prime.

Colapsul din acesta an al materiilor prime i-a surprins pe toţi, cu excepţia celor mai pesimişti forecaster în condiţiile în care inflaţia moderată la nivel mondial a erodat atractivitatea metalelor preţioase, cererea slabă din China a afectat preţurile materiilor prime, iar oferta excedentară mondială a trimis preţurile petrolului la vale. Indicele Bloomberg al materiilor prime a scăzut cu 26%, îndreptându-se către cel mai slab an de la criza financiară din 2008.

Preţurile spot ale aurului, în scădere cu 9,1% în acest an, vor scădea probabil cu încă 12% până la 950 dolari pe uncie până la sfârşitul anului viitor în contextul în care ratele în creştere ale dobânzii în SUA reduc atractivitatea metalului ca investiţie alternativă, anticipează Barnabas Gan, de la Oversea-Chinese Banking Corp, forecasterul cu cele mai corecte estimări. Estimarea medie vizează un preţ de 1.100 dolari.

Pe piaţa monetară, analiştii au anticipat corect aprecierea dolarului din 2015. Moneda americană a avansat cu 9%, traderii poziţionându-se pentru o divergenţă de politică monetară între Fed şi băncile centrale din Europa şi Japonia. Enrique Diaz-Alvarez de la Ebury Partners, unul din puţinii forecaster care au văzut creşterea dolarului dincolo de 1,10 în raport cu euro, spune acum că moneda va atinge 95 de cenţi până în 95 de cenţi până în 2017.

Una dintre cele mai mari suprize de ordin monetar a venit din China, unde yuanul s-a depreciat cu 4,2% în raport cu dolarul după ce autorităţile chineze au devalorizat moneda în august şi au trecut la un curs orientat mai mult către piaţă.

Michael Every, cel mai pesimist forecaster pentru yuan, anticipează o scădere de încă 16% pentru moneda chineză anul viitor la aproximativ 7,7% în raport cu dolarul în condiţiile încetinirii celei mai mari economii emergente şi ghidării yuanului prin recurgerea la un coş de monede. Media estimărilor vizează un nivel de 6,6. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO