Business Internaţional

"Oracolul din Omaha": Criza subprime nu este o amenintare, dar dolarul va continua sa se deprecieze

18.02.2008, 22:16 20

Miliardarul american Warren Buffett, presedinte al grupului Berkshire Hathaway si supranumit "Oracolul din Omaha", a declarat ca nu considera situatia actuala din America o criza in adevaratul sens al cuvantului, dar a adaugat ca dolarul va continua sa se devalorizeze, scrie Bloomberg.
In cadrul unei intalniri cu publicul de la Toronto, Buffett a mai spus ca fondurile disponibile sunt nenumarate si ieftine. "Daca politicile actuale nu se schimba, valoarea dolarului va continua sa scada in urmatorii zece ani", a afirmat Buffett.
Rugat sa comenteze asupra crizei globale a creditelor ipotecare, Buffett a declarat ca "nu o putem numi criza a creditelor. Banii sunt disponibili si ieftini in continuare".
Oficialii bancii centrale a Statelor Unite (Fed) au afirmat la inceputul lunii ca bancile au facut obtinerea creditelor mult mai grea in ultimele trei luni, atat pentru companii, cat si pentru consumatorii de rand. Aproximativ 80% din banci au inasprit conditiile de creditare, indiferent de natura creditelor cerute si majoritatea au acordat o atentie speciala creditelor ipotecare, care sunt acum mult mai greu de obtinut, conform unui raport redactat de Fed.
Presedintele Fed, Ben Bernanke, a lansat la inceputul lunii ianuarie avertizari cu privire la inasprierea acestor conditii de creditare. "Exista la acest moment dovezi clare care confirma faptul ca bancile au devenit mai restrictive atat cu firmele, cat si cu consumatorii", a declarat la acel moment Bernanke.
Compania condusa de Buffett beneficiaza de ratingul AAA la credite, cel mai mare posibil, iar in luna septembrie detinea lichiditati de peste 40 mld. dolari (27,5 mld. euro), bani disponibili pentru achizitii. Buffett este in acest moment cel de-al doilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata de revista Forbes la 52 mld. dolari.
Buffett a mai dezvaluit intr-un interviu ca Berkshire nu intentioneaza sa investeasca pe viitor in companii de reasigurare, cum ar fi MBIA, sau Ambac Financial, cu toate ca recent s-a oferit sa reasigure obligatiuni municipale in valoare de cateva sute de miliarde de dolari din portofoliul celor doua companii. In schimb, compania sa isi va concentra atentia asupra propriei divizii de reasigurare.
Administratorul departamentului de asigurari al statului New York, Eric Dinallo, incearca de mai mult timp sa organizeze o "operatiune de salvare" pentru Ambac, cu scopul de a reduce riscurile impuse de eventualul faliment al companiei asupra pietelor de credite.
MBIA, cea mai mare companie de reasigurari din lume, a anuntat ca va pune la vanzare actiuni in valoare de 750 mil. dolari (515 mil. euro).
Buffett pune devalorizarea dolarului pe seama deficitului de cont curent si mai ales a dezechilibrului comercial al Statelor Unite.
"Daca un element devine instabil, atunci vor exista consecinte; pana acum consecintele au fost o depreciere a dolarului in fata valutelor principale. Daca politicile actuale nu se schimba in Statele Unite, efectul va fi acelasi in urmatorii cinci, zece ani", a declarat Buffett.
Buffett a mai afirmat ca este interesat de achizitii in afara Statelor Unite, in mare parte pentru a se proteja de un declin pe termen lung al monedei americane.
Compania condusa de miliardar a facut prima sa achizitie externa in 2006, cand a cumparat 80% din producatorul israelian de utilaje industriale Iscar Metalworking, cu suma de 4 miliarde de dolari (2,75 miliarde de euro).
Inflatia este, din punctul de vedere al lui Buffett, "in remisie" si cel mai probabil va creste in urmatorii zece ani.
Miliardarul a declarat ca "nu are nici cea mai vaga idee daca economia americana se indreapta spre recesiune", dar este convins ca Statele Unite "se vor descurca de minune pe termen lung".
Buffett, in varsta de 77 de ani, a deschis Berkshire Hathaway acum 40 de ani, transformand o companie de textile falimentara intr-o companie de 200 de miliarde de dolari (137,5 miliarde de euro), cu afaceri de la producerea de caramizi la leasing de avioane.
Compania, cu sediul la Omaha in Nebraska isi incaseaza jumatate din profituri din diviziile sale de asigurari-reasigurari, care includ si compania Geico.
In ceea ce priveste simpatiile sale politice, Buffett a declarat ca il va sustine fie pe Barack Obama, fie pe Hillary Clinton la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO