Business Internaţional

Rabufnirea inflatiei da batai de cap mai mari bancherilor centrali si investitorilor decat criza financiara

29.05.2008, 13:23 15

Cu doar cateva saptamani in urma, investitorii se temeau ca prabusirea Bear Stearns sa nu fie decat inceputul unui lung sir de falimente pe Wall Street. Calmul s-a reinstaurat insa relativ repede pe piata financiara, incurajand cumparatorii sa se reintoarca pe pietele bursiere, scrie International Herald Tribune.
Acum temerile au reaparut dupa ce pretul titeiului a urcat cu peste 30% de la inceputul anului incoace, economistii avertizand ca o asemenea situatie ar putea reduce drastic cheltuielile consumatorilor, dar si profiturile corporatiilor. Iar piata bursiera - care a primit o lovitura dura in momentul aparitiei speculatiilor privind prabusirea unora dintre cele mai mari institutii financiare - pierde teren de fiecare data cand barilul de petrol atinge un nou record.
"Pentru prima data, inflatia - si nu ritmul de crestere - este principalul vector macroeconomic la nivel global", se arata intr-un raport al economistilor Merrill Lynch.
"Socul inflationist a lovit deja. Pricipala preocupare in acest moment este cat de persistent va fi socul si cum vor reactiona investitorii si autoritatile financiare", mentioneaza studiul. Unul dintre principalele efecte ar putea consta intr-o accelerare a cresterilor salariale, in special pe pietele emergente. Pe de alta parte, in tarile dezvoltate am putea asista la o prabusire a indicelui increderii consumatorilor, ale caror salarii nu vor putea tine ritmul cu inflatia.
Increderea consumatorilor este deja in scadere in Statele Unite, in zona euro si in Japonia. "Am considerat multa vreme ca nu avem motive sa ne temem de o eventuala recesiune", a declarat Wendell Perkins, director de investitii la Optique Capital Management.
"Dar in conditiile unei aprecieri continue a pretului petrolului, economia americana ar putea intra in recesiune ca urmare a presiunilor puse asupra consumatorilor".
Pretul mediu al benzinei pe piata americana a ajuns recent la un nou nivel record de 3,79 dolari/galon (1 dolar/litru). Iar odata cu inceputul sezonului cald - cand cererea de carburanti creste semnificativ - este de asteptat ca pretul benzinei sa atinga noi recorduri.
Ce a determinat insa cresterea semnificativa a pretului petrolului ramane inca un subiect de dezbatere.
Desi nimeni nu neaga cererea puternica venita din partea economiilor emergente ca un factor esential, unii analisti se intreaba de ce preturile au urcat atat chiar si in conditiile in care economia mondiala isi incetineste ritmul de crestere.
Multi dintre acestia considera ca o buna parte din responsabilitatea pentru o asemenea situatie trebuie atribuita speculatorilor de pe bursele de marfuri, declinului dolarului, dar si bancii centrale americane - care din septembrie pana acum a redus aproape la jumatate dobanda de referinta. In lumea corporatiilor, aprecierea pretului petrolului are capacitatea de a afecta semnificativ nivelurile de profitabilitate.
American Airlines, de exemplu, a anuntat saptamana trecuta un plan de masuri menit sa reduca costurile implicate de cresterea pretului titeiului, care include reducerea numarului angajatilor, retragerea din functiune a aeronavelor vechi si perceperea unei taxe de 15 dolari pentru controlul bagajelor.
Alan Mullaly, directorul executiv al Ford Motor, a semnalat de asemenea o "schimbare semnificativa" a cererii pentru autovehiculele cu un consum ridicat de carburanti, precum cele de tip pick-up si utilitarele sport. "Se pare ca am ajuns intr-un punct limita, in care consumatorii incep sa se indeparteze intr-un ritm accelerat de achizitionarea unor astfel de autovehicule", a mentionat Mullaly.
Ford intentioneaza sa-si reduca productia in urmatoarele luni, anuntand ca planul de a reveni pe profit in 2009 a fost abandonat.
Majorarea costurilor pentru energie a complicat, de asemenea, actiunile bancilor centrale, carora le este aproape imposibil sa adopte masuri de stimulare a cresterii economice fara a accentua presiunile inflationiste. Raspunsul normal in conditiile unei accelerari a inflatiei este majorarea dobanzii de politica monetara, insa in aceasta situatie o masura de acest gen nu ar face altceva decat sa puna si mai multa presiune asupra unei economii aflate in cadere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO